Suporteri ai echipei Beşiktaş au cerut, duminică, demisia Guvernului de la Istanbul, alăturându-se celor de la clubul Fenerbahçe, la câteva săptămâni după cutremurul devastator din sud-estul Turciei, informează AFP.

Suporterii lui Besiktas si obiectele de plus aruncate pe terenFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Guvern, demisia!”, au scandat mii de suporteri ai echipei de fotbal Beşiktaş din Istanbul pe stadionul Inonu duminică seară, în timpul meciului din campionat cu Antalyaspor, încheiat nedecis (0-0).

De asemenea, fanii au aruncat pe gazon jucării de pluş, care urmează să fie donate copiilor afectaţi de cutremurul din 6 februarie.

Cu o zi înainte, suporterii formaţiei Fenerbahçe au scandat „Minciuni, înşelăciune, au trecut 20 de ani, demisia!” în timpul meciului cu Konyaspor.

De la cutremurul cu magnitudinea de 7,8, guvernul turc a fost puternic criticat de opoziţie şi mass-media independentă pentru lipsa de reacţie în primele zile, în zonele devastate.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale şi legislative programate pentru 14 mai, popularitatea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, deja afectat de criza economică, are tot mai mult de suferit.

Manifestările deschise pentru demisia autorităţilor au fost rare în Turcia de la consolidarea puterii de către preşedintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat împotriva sa din 2016. Dar suporterii echipei Beşiktaş, unul dintre cluburile din Istanbul, sunt cunoscuți a fi destul de apropiaţi de opoziţie.

„În timp ce ţara noastră luptă împotriva celui mai mare dezastru al secolului, a striga sloganuri de demisie în timpul meciului Fenerbahçe - Konyaspor este iresponsabil şi lipsit de sens”, a reacţionat pe Twitter Devlet Bahceli, liderul partidului Acţiunea Naţionalistă, partener de coaliţie cu partidul AKP al lui Erdogan.

El a cerut chiar cluburilor să ia „măsuri urgente şi necesare” pentru a se asigura că meciurile sunt jucate fără suporteri, informează News.ro.