În ultima săptămână, victoria FCSB-ului pe un teren complicat la Voluntari a fost trecută în plan secund, lumea fotbalului discutând aprins despre decizia luată de arbitrul Radu Petrescu care i-a acordat doar cartonașul galben lui Malcom Edjouma (FCSB) după o intrare dură, cu piciorul sus, la Igor Armaș.

Igor Armas, facut KO de EdjoumaFoto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

Decizia lui Petrescu a fost validată de arbitrul din camera VAR, Marian Barbu, care nu i-a transmis centralului sa vină pentru a vedea reluarea.

Ar trebui sau nu suspendat Edjouma după proba video?

Urmele de pe corpul lui Armaș (față, omoplat și piept) ar fi trebuit să-i dovedească centralului intensitatea loviturii, iar acesta trebuia să revină imediat asupra deciziei conform noilor reguli implementate în 2018.

Este vorba de paragrafului 4 care spune că orice fel de intrare care pune cu adevărat în pericol integritatea corporală a jucătorului - urme vizibile pe corp, sânge sau alte urme de agresiune- la vederea acestora arbitrul este obligat să revină asupra deciziei inițiale și să acorde cartonașul roșu chiar dacă în prealabil acesta a dat doar galben.

Cel mai bun exemplu vine din campionatul Spaniei, din sezonul 2019-2020, când la o partida dintre Valladolid și Barcelona, fundașul Jordi Alba a avut o intrare identică cu cea a lui Edjouma lăsând urme atât pe tâmpla adversarului cât și pe corpul acestuia.

Arbitrul de atunci, ca și în cazul lui Radu Petrescu, a dat în mod inexplicabil doar cartonaș galben, însă comisiile s-au sesizat după proba video, iar Jordi Alba a primit 4 etape de suspendare.

Inclusiv în fotbalul englez, care este considerat cel mai bărbătesc campionat, am avut astfel de cazuri încă din 2009, chiar dacă la acea vreme nu era sistemul VAR.

Arbitrul de la o partidă dintre Birmingham și Arsenal nu a sancționat nicidecum intrarea lui Eduardo Da Silva asupra fundașului central de la Birmingham deși acesta a avut nevoie de 4 copci în zona capului după impactul cu gheata adversarului.

S-a iscat un întreg scandal mediatic, iar federația engleză a cedat la aceste presiuni și l-a suspendat pe Eduardo 7 etape.

Mingea e acum în terenul președintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassara.