Preşedintele Federaţiei Ungare de Fotbal (MLSZ), Sándor Csányi, a declarat că încearcă să obțină acceptarea simbolului Ungariei Mari și a drapelului arpadian de către Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA).

Viktor OrbanFoto: Captura video

Într-un interviu acordat în exclusivitate canalului de sport al televiziunii publice ungar, M4 Sport, preşedintele MLSZ a spus că încă nu este sigur că aceste simboluri pot fi afișate pe stadion. Totodată, a semnalat că va discuta acest aspect cu reprezentanții UEFA, citează Vilaggazdasag și Rador.

"Dacă MLSZ organizează un campionat, echipele trebuie să accepte condițiile jocului anunțat. Situația este similară pe plan internațional. Dacă noi vrem să jucăm în preliminariile Campionatelor Europene de Fotbal, în Liga Națiunilor sau chiar în Liga Campionilor și în Liga Europeană, atunci trebuie să acceptăm condițiile jocului anunţate. Potrivit UEFA, bannerele care poartă mesaje rasiste sau politice nu pot fi afișate. Întrebarea este dacă simbolul Ungariei Mari poartă un mesaj politic. În opinia noastră nu poartă", a afirmat Sándor Csányi, care este, totodată, şi vicepreşedintele UEFA.

Preşedintele MLSZ a precizat că deși FARE (Football Against Racism In Europe), grupul pentru combaterea discriminării al UEFA, neagă că ar pedepsi simbolul Ungariei Mari, acesta a adus critici la adresa acestui simbol de trei ori în ultima perioadă în fața Comisiei de disciplină a UEFA, calificându-l de fiecare dată drept revizionist și naționalist.

Sándor Csányi a vorbit şi despre celălalt simbol, criticat de FARE: "Drapelul arpadian se află în Parlamentul ungar printre steagurile istorice ale Ungariei şi a fost secole la rând drapelul oficial al Ungariei. A fost, într-adevăr, o perioadă scurtă în istoria ungară, când a întruchipat fascismul și rasismul, a fost considerat simbolul acestora. Dar cred că o perioadă mai scurtă nu poate trece peste una mult mai lungă".

Csányi a mai spus că nu doreşte să vadă drapele arpediene în tribune, deoarece Ungaria are drapel oficial, însă nu ar dori ca suporterii maghiari, asociația și naționala să fie pedepsiți dacă un suporter vine cu un drapel arpadian.

"Dacă suporterii doresc atât de mult să vină cu aceste simboluri, şi nici eu nu cred că utilizarea acestor simboluri este atât de exagerată pe cât sunt judecate, vom încerca să facem în aşa fel încât să fie acceptate de UEFA. Dar nu suntem singuri în Europa. Suporterii țărilor vecine pot fi iritați, dimpotrivă, de aceste simboluri, așa că nu putem decide în mod independent dacă pot fi utilizate sau nu, putem decide doar la sfârșitul unui proces de negociere”, a spus el, citează Rador.

Viktor Orban s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari

Retragerea de la Națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák a fost o ocazie pentru Viktor Orban pentru un nou gest provocator. Liderul FIDESZ a apărut la sfârșitul lui noiembrie cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, din care face parte și Transilvania.

Și presa ucraineană a prezentat imagini cu Orban întâlnindu-se cu un fotbalist maghiar care purta un fular pe care era o hartă a Ungariei Mari, care include teritorii care acum fac parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croația, Serbia și Ucraina.

Nu a fost pentru prima dată când Viktor Orban a afișat simbolurile Ungariei Mari, stârnind controverse. În 2020, cu ocazia examenului național la istorie, Viktor Orban a postat pe Facebook o imagine cu harta Ungariei Mari în care este inclusă și Transilvania.

La vremea respectivă, și Slovenia a reacționat, președintele Borut Pahor a declarat că nu este vorba de prima apariţie publică a respectivei hărţi şi că acest lucru poate fi înţeles ca fiind exprimarea de pretenţii teritoriale, ceea ce ar trebui să preocupe „publicul şi politicienii democraţi".