​UEFA a anunţat vineri că Aleksander Ceferin nu va avea contracandidat la alegerile din data de 5 aprilie, de la Lisabona. Astfel, slovenul va rămâne pentru încă patru ani în fruntea forului continental european.

Aleksander CeferinFoto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Aleksander Ceferin, fără contracandidat

După expirarea termenului limită de depunere a candidaturilor, fixat pentru joi, Ceferin, 55 ani, este unicul pretendent la funcţia care îi va fi atribuită în cadrul Congresului UEFA din data de 5 aprilie, de la Lisabona. Va fi al treilea mandat de patru ani pentru Ceferin, scrie Agerpres.

Slovenul îşi anunţase în octombrie intenţia de a candida din nou, mulţumind ''personal celor 55 de federaţii membre pentru scrisorile lor de susţinere trimise în ultimele săptămâni în vederea alegerilor''.

Avocat de profesie, Ceferin a fost anterior preşedintele Federaţiei slovene de fotbal, din 2011 până în 2016.

Discret şi mai puţin carismatic decât predecesorul său, fostul internaţional francez Michel Platini, Ceferin s-a opus multă vreme proiectelor omologului său de la FIFA, Gianni Infantino, fost număr doi în UEFA, în special efemerului proiect al Cupei Mondiale la fiecare doi ani, în locul celei cvadrienale clasice.

Marea provocare căreia a trebuit să-i facă faţă Ceferin a fost proiectul Super Ligii europene, o competiţie continentală dizidentă, care a apărut în primăvara anului 2021 şi a eşuat la scurt timp din cauza opoziţiei generale.

Lansat de 12 mari cluburi europene, proiectul viza înlocuirea lucrativei Ligi a Campionilor, fapt care a stârnit furia majorităţii suporterilor fotbalului.

Doar trei dintre cluburile fondatoare, Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino, îşi menţin susţinerea faţă de acest proiect, care va fi tranşat la începutul anului 2023 de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, de la Luxemburg.