Pe 19 noiembrie 1969, când o defecțiune de transmisie a privat lumea de a doua aselenizare a misiunii Apollo 12, brazilienii nu au ratat un alt moment istoric: cel de-al 1.000-lea gol al lui Pele, scrie AFP.

Pele in timp ce se pregateste sa marcheze golul cu numarul 1000Foto: DOMICIO PINHEIRO / AFP / Profimedia

>> A murit Pele, fotbalistul de legendă al Braziliei / Doliu în fotbalul mondial

>> Cum a ajuns Pele la Cosmos New York? Sume uriașe, coleg cu Beckenbauer și viața de noapte

>> Mesajul emoționant al lui Neymar, la dispariția lui Pele: „A transformat fotbalul în artă. Este etern”

>> Pele versus Maradona / O rivalitate veșnică, dincolo de balonul rotund

>> „O milésimo”, sau povestea golului cu numărul 1.000 marcat de Pele

>> Pele: Trei căsnicii, șapte copii și o viață de telenovelă

Pentru Brazilia și pentru „regele” său, această dată nu putea fi mai bine aleasă pentru a realiza o astfel de performanță. Oamenii sărbătoresc steagul național, în timp ce Pele sărbătorea ziua de naștere a mamei sale.

Ce cadou mai bun de oferit decât acest „Gol Mil”, care este un motiv de mândrie pentru toată lumea? Mândria brazilienilor de a avea cel mai bun jucător și cel mai bun marcator al tuturor timpurilor; pentru Maria Celeste Arantes de a-și vedea fiul minune devenind o legendă.

Soarta face uneori lucrurile bine, iar aceasta l-a împiedicat pe numărul 10 al lui Santos să ajungă pe Everest cu trei zile mai devreme, la Salvador. În ultimul meci cu Bahia, Pele a văzut cum șutul său a lovit bara transversală, iar apoi coechipierul său Jair Bala a luat mingea din fața sa și a marcat.

Cei mai mari artiști obțin cele mai frumoase scene: miticul Maracana, unde Vasco de Gama joacă la ocazii speciale, va fi scena celui de-al o mielea gol al lui Pele.

Scene suprarealiste

Camerele de luat vederi filmează în alb-negru, dar funcționează fără probleme, pregătite să imortalizeze evenimentul, în prezența a 80.000 de oameni. Și nu ploaia este cea care va strica petrecerea.

„Regele” a fost aproape de a marca în prima repriză. Mai întâi, portarul argentinian Edgardo Andrada, care avea să fie acuzat mulți ani mai târziu de asasinate în numele juntei militare din țara sa (1976-1983), a deviat șutul u piciorul. Apoi, bara transversală a anulat cealaltă încercare.

„Nu vei înscrie astăzi”, i-au strigat adversarii lui Pele. Unul dintre ei, Renê, a marcat chiar un autogol în fața picioarelor regale, care erau deja „milenare”.

Finalul meciului se apropia când, în minutul 78, Pele a fost faultat în careu. Avea să scrie mai târziu în autobiografia sa că „penalty-ul este un mod laș de a înscrie”, dar niciodată până atunci nu fusese atât de greu de încasat. Agitația din jurul său era la cote maxime, iar „Regele” nu avea voie să rateze.

Timp de câteva minute, au loc mai multe scene suprarealiste. Adversarii au vorbit pe rând cu Pele, încercând să-l intimideze. L-au văzut pe Pele însuși consolându-l pe adversar cu mâna pe umăr.

Golul cu numărul 1000

În cele din urmă, arbitrul plasează mingea pe locul cu cretă și Pele, calm, cu mâinile în șolduri, își ia în sfârșit zborul. După o „paradinha” - o încetinire a cursei sale în ultimul moment - își deschide piciorul și îl păcălește pe Andrada în dreapta sa, care îi citise însă bine șutul. „Gooool!!!!”

În timp ce alerga să apuce mingea din fundul porții pentru a o săruta, zeci de fotografi, jurnaliști și fani se înghesuiau deja pe teren pentru a-l sărbători pe erou. El sfârșește prin a fi ridicat de mulțime, cu prețiosul său balon încă în mâini, în timp ce un roi de microfoane încearcă să îi culeagă primele cuvinte.

Momentul a fost solemn doar pentru coechipierii lui Pele, toți aliniați pe linia mediană, care au privit manifestarea colectivă de bucurie fără să se miște, până când Pele a ieșit din mulțime și a sărit în brațele tuturor. Din nou purtat în triumf de portarul său, Pele a spus în cele din urmă câteva cuvinte presei, dedicând golul său „copiilor săraci din Brazilia”.

Apoi i s-a dat un tricou cu numărul 1.000 pe spate. Și-a pus-o, înainte de a începe un tur de onoare de 20 de minute, în aplauzele neîncetate ale Maracanei.

La capătul căruia, acest meci trebuia să se încheie! Dar ultimele zece minute nu au avut nicio importanță pentru nimeni. Spectatorii părăseau deja stadionul. Istoria tocmai a fost scrisă în fața ochilor lor înstelați. Iar Luna nu a avut nimic de-a face cu asta.

Care este adevărul privind cele peste o mie de goluri marcate de Pele / Depășit de Ronaldo și Messi în top marcatori

Pele a marcat în cariera sa 1089 de goluri (1238 de goluri, după alte surse), dar istoricii sportului cu balonul rotund și statisticienii nu i le recunosc pe toate, multe fiind marcate în meciuri amicale slabe sau în perioada cât a fost în armată. O cifră reală vorbeste de 757 de goluri, fiind pe un loc 4 într-un clasament all time, dupa Ronaldo, Messi și Josef Bican.

Considerat de mulți cel mai mare fotbalist din istorie, brazilianul Pele a avut o reacție oficială cu privire la diferendul iscat odată cu depășirea sa de către Cristiano Ronaldo la numărul de goluri marcate în carieră.

Imediat după ce Ronaldo a marcat golul 758, presa din toată lumea a scris că legenda Braziliei și-a modificat descrierea paginii de Instagram, unde a punctat faptul că este "cel mai bun marcator din toate timpurile (1238 de goluri)", calculând și reușitele din partidele amicale.