Federația de Fotbal din Rusia (RFU) va organiza vineri o reuniune a comitetului executiv pentru a discuta ieșirea din UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, pentru a se înscrie în Confederația Asiatică de Fotbal (AFC).

Logo UEFAFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia, gata să părăsească UEFA și să intre în AFC

Toate cluburile și echipele naționale ale Rusiei au fost suspendate din competițiile de fotbal de către FIFA și UEFA în februarie, după invadarea Ucrainei. Cât timp conflictul este în curs și suspendarea rămâne în vigoare, scrie ESPN.

În ciuda interdicțiilor europene, RFU consideră că o aderare la organizația asiatică ar permite echipelor să revină în acțiune într-un mediu mai primitor.

„În relațiile geopolitice actuale, prezența RFU în UEFA contrazice interesele naționale ale Rusiei. Este imposibil să construim o prietenie sportivă cu țări neprietene cu noi”, a declarat Roman Teriuskov, deputat al Dumei de Stat din Rusia.

O întâlnire a avut deja loc la Moscova pe 23 decembrie pentru posibila tranziție spre organizația asiatică, iar o decizie finală ar putea să fie luată în comitetul executiv de vineri. Aproape 75% din teritoriul Rusiei se află în Asia.

UEFA monitorizează atent situația și așteaptă ca RFU să își clarifice poziția. Rusia este una dintre cele 55 de asociații membre cu drepturi depline ale UEFA și urma să găzduiască finala Ligii Campionilor din 2022 la Sankt Petersburg, mutată la Paris din cauza războiului.

Nicio națiune nu a părăsit până acum UEFA, dar există un precedent pentru AFC în ceea ce privește acceptarea țărilor din afara confederației. Din 2006, Australia participă ca națiune asiatică, după ce a părăsit Confederația de Fotbal din Oceania.