Gianni Infantino a vorbit vineri despre ultimele modificări pe care FIFA le va face în fotbal. Conform președintelui forului mondial, Mondialul Cluburilor va primi o nouă înfățișare din 2025, ediție care va aduce la start 32 de echipe.

Gianni InfantinoFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Gianni Infantino - Mondialul Cluburilor va avea 32 de echipe la start, pe modelul CM

Înspirându-se din modelul actual al CM, noua variantă a Campionatului Mondial al Cluburilor va avea începând din 2025 nu mai puțin de 32 de echipe la start.

De asemenea, președintele FIFA a mai precizat că se dorește ca turneul care reunește cele mai bune echipe de club din lume să se dispute o dată la patru ani, la fel cum are loc CM de fotbal.

În prezent, Mondialul Cluburilor are loc anual, iar formatul este unul eliminatoriu.

Ideea nu este una pe placul marilor cluburi de pe Bătrânul Continent, jurnaliștii de la Daily Mail vorbind clar despre un boicot din partea acestora.

Rămâne însă de văzut care va fi poziția finală a echipelor puternice din Europa, ținând cont de faptul că premiile pentru prima ediție (n.r. cea din 2025) ar urma să fie undeva la 150 de milioane de lire sterline, după cum informează sursa citată.

Daily Mail mai precizează că prima ediție din noul format al competiției are mari șanse să se dispute în SUA.

Modelul ar fi unul clar: să aibă loc în țara gazdă (sau una dintre ele) care organiza și Cupa Confederațiilor (turneu care avea loc cu un an înainte de Cupa Mondială).

În martie 2019, FIFA a anunțat că întrecerea (n.r. Cupa Confederațiilor) nu va mai avea loc pentru a face loc Mondialului Cluburilor.

Ediția din acest sezon a Mondialului Cluburilor va avea loc în Maroc, în perioada 1-11 februarie 2023. Marile favorite la cucerirea trofeului sunt Real Madrid (campioana Europei) și Flamengo (câștigătoarea Copa America).