FIFA a prezentat în ultimele săptămâni mai multe variante privind modul de desfășurare a Cupei Mondiale din 2026, dar acestea au fost criticate și Arsene Wenger a prezentat duminică o nouă soluție găsită de forul mondial.

Arsene WengerFoto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

FIFA, de comun acord cu Federațiile, a luat decizia de a lărgi formatul Cupei Mondiale (de la 32 la 48 de echipe), pentru ca fotbalul să ajungă în toate colțurile lumii, conform declarațiilor președintelui Gianni Infantino.

Cupa Mondială 2026 - Două turnee de 24 de echipe

Director de dezvoltare globală a fotbalului la FIFA, Wenger a prezentat cele trei scenarii luate în calcul (primele două erau deja cunoscute) și a precizat că decizia finală va fi luată de Consiliul FIFA, din care face parte și Răzvan Burleanu, președintele FRF.

„Nu este încă decis, dar pot fi 16 grupe de trei echipe, 12 grupe de patru sau două serii cu şase grupe de câte patru, ca şi cum ai organiza două turnee de 24 de echipe.

Nu voi decide eu asta, va fi decis de Consiliul FIFA şi cred că va fi stabilit anul viitor” - Arsene Wenger.

FIFA ia în considerare și introducerea loviturilor de departajare în faza grupelor, iar echipele câștigătoare vor primi un punct bonus.

Pentru CM 2026 au fost selectate orașe din SUA (Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami, New York), Mexic (Guadalajara, Ciudad de Mexico, Monterrey) şi Canada (Toronto, Vancouver).