După demisiile în lanț ale reprezentanților din consiliul de administrație al clubului, Juventus riscă sancțiuni majore în ancheta Prisma, deschisă de Procuratura din Torino.

Andrea Agnelli, Maurizio Arrivabene, Federico Cherubini și Pavel Nedved - JuventusFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Clubul italian se confruntă cu mari probleme sportive, financiare și juridice, iar demisia în masă a șefilor lui Juventus ridică multe semne de întrebare.

Toată conducerea clubului Juventus a demisionat - Acuzațiile aduse oficialilor torinezi

Juventus riscă amendarea sau chiar depunctarea

Cum următoarea adunare generală este programată pentru data de 18 ianuarie 2023, Maurizio Arrivabene a fost lăsat să se ocupe de tot ceea ce înseamnă activitate administrativă la echipa italiană.

Consiliul de administrație, din care făceau parte Andrea Agnelli și Pavel Nedved (vicepreședinte), „a considerat că este în cel mai bun interes social” să demisioneze, „având în vedere centralitatea şi relevanța problemelor juridice şi tehnico-contabile restante”, o aluzie la ancheta pe care justiţia italiană o desfăşoară de mai bine de un an.

Potrivit presei din Italia, magistrații au precizat că acele câștiguri de capital fictive înregistrate de Juventus se ridică la aproximativ 155 milioane de euro între 2018 și 2021.

Mai mult decât atât, clubul nu le-ar fi menționat investitorilor de câteva acorduri private cu jucătorii (printre care și Cristiano Ronaldo), pentru a amâna plata anumitor salarii.

Clubul a înregistrat în sezonul trecut pierderi de 255 de milioane de euro, un deficit record în fotbalul italian, asta și din cauza performanțelor din plan sportiv. În sezonul acesta, Juventus a ratat calificarea în optimile de finală ale UEFA Champions League, iar clubul suferă după acest mare eșec pe plan sportiv.

Conform presei, Juve riscă să fie amendată sau chiar depunctată. Speța este diferită față de cea din 2006, când „Bătrâna Doamnă” a fost trimisă în Serie B.

Del Piero, șanse de a deveni viitorul președinte al clubului Juventus

Relația foarte bună cu John Elkann, cel ce probabil va fi CEO-ul clubului torinez, favorizează o numire a fostului mare jucător al „Bătrânei Doamne”, Alessandro Del Piero, în postura de președinte.

John Elkann este nepotul lui Gianni Agnelli și se ocupă de cele mai importante businessuri ale celebrei familii, după dispariția bunicului său, în 2004. El este CEO la Exor și deține acțiuni la Ferrari, CNH Industrial, Iveco Group, Juventus și The Economist Group. Din iulie 2018, John Elkann a fost promovat în postura de director la Ferrari, după ce Sergio Marchionne s-a retras.