Proprietarii clubului de fotbal Liverpool au anunțat luni că se gândesc serios la vânzare, ceea ce face posibilă o nouă tranzacție de miliarde cu o echipă din prima linie a fotbalului european.

Jucatorii echipei LiverpoolFoto: Philip Bryan/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fenway Sports Group (FSG) a anunțat că „va lua în considerare noi investitori” în club, rămânând totodată „deplin angajat” pentru succesul lui Liverpool.

În ciuda generalității declarației, informațiile oferite de toți vectorii de media specializați converg spre o vânzare completă și iminentă, fiind deja angajate marile bănci de investiții Goldman Sachs și Morgan Stanley.

Liverpool are o valoare de 4,45 miliarde de dolari conform estimărilor, ceea ce-l face a patra cea mai valoroasă franciză sportivă din lume.

FSG deține și participații majoritare în Boston Red Sox (baseball) și Pittsburgh Penguins (hochei), celebre echipe americane.

Principalul acționar, John Henry, are o avere estimată la 4 miliarde de dolari și este și proprietarul ziarului Boston Globe. FSG a cumpărat Liverpool pentru 475 de milioane de dolari în 2010.

9,81 miliarde de dolari este estimarea valorii proprietăților lui FSG, ceea ce-l face al treilea mare imperiu sportiv al lumii, după Kroenke Sports & Entertainment (Arsenal – Premier League și Los Angeles Rams – fotbal american) și Liberty Media (Formula 1).

Alt titan din Premier League, Chelsea, a fost vândut în primăvară unui grup condus de miliardarul american Todd Boehly, după ce oligarhul rus Roman Abramovich a fost obligat să vândă de sancțiunile care i-au fost impuse.

Cea mai valoroasă echipă de fotbal din lume este în 2022 Real Madrid (5,1 miliarde de dolari), informează Forbes și The Athletic.