Naționala de fotbal a României a încheiat parcursul din Liga Națiunilor cu o retrogradare în Divizia C. Decizia luată de FRF după acest episod a fost reconfirmarea în funcție a selecționerului Edi Iordănescu. Pentru a înțelege cât de departe suntem de fapt de lumea bună a fotbalului, este suficient să spunem că reprezentativa Croației l-a lăsat în afara lotului pe Ante Rebic, de la AC Milan.

Razvan MarinFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În această săptămână, Gazzetta dello Sport a avut în ediția online o știre care spunea următoarele: Ante Rebic (atacant la campioana Italiei, AC Milan) nu a prins lotul lărgit pentru Mondialul din Qatar.

Cu alte cuvinte, selecționerul Zlatko Dalic (56 de ani) și-a permis fără nicio problemă să lase în afara turneului din Qatar un jucător de la Milan.

Tricolorii și echipele străine de la care vin: Standard Liege, Empoli, Palermo și AC Parma - „vârf de gamă”

Pentru a înțelege cât de departe suntem cu adevărat de lumea bună a fotbalului, este suficient să ne uităm la numele echipelor la care evoluează jucătorii pe care i-a selecționat Edi Iordănescu la ultimele meciuri din Liga Națiunilor.

La ultima partidă jucată de tricolori (victoria cu Bosnia-Herțegovina, scor 4-1), echipele cele mai importante din străinătate de la care au venit tricolorii au fost Standard Liege (Denis Drăguș), Empoli (Serie A - Răzvan Marin), Palermo (Serie B - Ionuț Nedelcearu) sau AC Parma (Serie B - Dennis Man).

Mai avem pe listă și grupări precum Al-Ittihad Kalba, Wuhan Three Towns și Al-Jazira, formații care au dat jucători la prima reprezentativă a României.

Sigur, trebuie menționat faptul că Ianis Hagi (accidentat de luni bune) este legitimat la Glasgow Rangers, grupare totuși importantă de pe Bătrânul Continent.

Studiu de caz Croația - Naționala României, departe de lumea bună a fotbalului

Conform Transfermarkt, naționala României este evaluată undeva la €76.35 milioane. Croația, spre exemplu, are, conform aceleiași surse, un lot de jucători evaluat la €369.40 milioane.

Țara menționată are o suprafață de 56.594 km2 și o populație undeva la 3.8 milioane de locuitori. Spre comparație, România are 238.397 km2 și undeva la 19 milioane de locuitori.

La turneul final din Qatar (20 noiembrie - 18 decembrie), Croația face parte din grupa F alături de Belgia, Canada și Maroc.

În antiteză, România a luat parte la CM pentru ultima dată în 1998, la turneul final găzduit de Franța.

Tricolorii cu cele mai mari cote de piață

Răzvan Marin (€9 milioane - Empoli), Alexandru Cicâldău (€7.50 milioane - Al-Ittihad), Dennis Man (€6.50 milioane - AC Parma), Florin Tănase (€5.5 milioane - Al-Jazira), Darius Olaru (€5.5 milioane - FCSB) și Nicolae Stanciu (€5.50 milioane - Wuhan Three Towns).

Fotbaliștii croați cu cele mai importante cote de piață

Josko Gvardiol (€60 milioane - RB Leipzig), Mateo Kovacic (42€ milioane - Chelsea), Marcelo Brozovic (€40 milioane - Inter), Mario Pasalic (€28 - Atalanta), Nikola Vlasic (€22 milioane - Torino), Borna Sosa (€20 milioane - VfB Stuttgart), Lovro Majer (€20 milioane - Stade Rennais) și Luka Sucic (€20 - Red Bull Salzburg).

Fotbalistul cu cea mai slabă cotă din lotul Croației este Domagoj Vida (€1.9 milioane - AEK Atena).

Lăsat în afara lotului pentru CM 2022 din Qatar, Ante Rebic de la AC Milan are o cotă de piață de €17 milioane.

Reamintim că naționala Croației a jucat finala CM din 2018: 2-4 contra Franței.

În preliminariile pentru CE 2024, România face parte din grupa I, alături de Elveția, Israel, Kosova, Belarus și Andorra. Meciurile din preliminarii vor avea loc în perioada martie - noiembrie 2023.