Parchetul spaniol a retras vineri toate acuzaţiile împotriva lui Neymar (aflat în prezent sub contract cu PSG) şi a celorlalte persoane judecate la procesul vizând presupusele nereguli legate de transferul brazilianului din 2013, de la Santos la FC Barcelona, informează AFP.

NeymarFoto: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parchetul spaniol a retras acuzaţiile împotriva lui Neymar

Intervenind la una din ultimele audieri de la acest proces desfăşurat la Barcelona, cu mai puţin de o lună înainte de Cupa Mondială, procurorul a anunţat „retragerea acuzaţiei împotriva tuturor inculpaţilor şi pentru toate faptele” de care sunt acuzaţi, scrie Agerpres.

Parchetul ceruse iniţial doi ani de închisoare şi o amendă de 10 milioane de euro împotriva atacantului brazilian al lui PSG, acuzat de corupţie.

În afara lui Neymar şi a părinţilor săi, la procesul care urmează să se încheie luni mai sunt judecaţi doi foşti preşedinţi ai Barcei, Sandro Rosell şi Josep Maria Bartomeu, şi un fost oficial al clubului brazilian Santos, Odilio Rodrigues Filho.

Neymar a asigurat săptămâna trecută la proces că a semnat întotdeauna ce îi spunea să semneze tatăl său.

„Tata s-a ocupat întotdeauna” de negocierea contractelor, „a fost întotdeauna responsabil pentru asta. Eu semnez ce îmi spune el” să semnez, a asigurat jucătorul în timpul audierii.

Atacantul a declarat că „nu îşi aminteşte” să fi participat la negocierile pentru acordul încheiat în 2011 cu Barca pentru viitorul său transfer, care este în centrul acestui proces.

Cum a ajuns Neymar să fie acuzat de corupție

Cazul a fost declanşat de o plângere a grupului brazilian DIS, fost deţinător al unei părţi a drepturilor jucătorului, care s-a considerat lezat în această operaţiune şi s-a adresat justiţiei în 2015.

Barca anunţase iniţial că transferul jucătorului a costat 57,1 milioane de euro. Potrivit justiţiei spaniole, el a costat în realitate cel puţin 83 de milioane.

DIS, care a încasat 6,8 milioane de euro din cele 17,1 primite de Santos, a estimat că Barca şi Neymar s-au aliat pentru a ascunde adevărata valoare a transferului. Firma cere despăgubiri de 35 de milioane de euro, adică suma pe care ea consideră că a pierdut-o în această afacere.

Apărarea jucătorului a susţinut că acesta nu a comis nicio infracţiune. Potrivit apărării, cele 40 de milioane de euro primite de el la acest transfer corespund „unei prime de transfer legale şi obişnuite pe piaţa fotbalului”.

Preşedintele lui Real Madrid, Florentino Perez, a fost extrem de evaziv când a fost chemat de acuzare pentru a explica modul în care acordul încheiat în 2011 între Barca şi Neymar în jurul unui viitor transfer ar fi putut influenţa mercato, împiedicând alte cluburi să lupte pentru recrutarea lui Neymar.

Deşi a confirmat că Real Madrid a făcut lui Santos o ofertă de 45 de milioane de euro pentru Neymar, Perez a susţinut că nu a fost implicat direct în negocieri şi că „jucătorii merg unde vor”.

Acest proces a fost supranumit „Neymar 2”, „Neymar 1” desemnând cazul de evaziune fiscală ce a decurs din acelaşi transfer şi s-a încheiat în 2016 printr-un acord între acuzare şi clubul catalan, care a acceptat să plătească o amendă de 5,5 milioane de euro.

Neymar şi Barca s-au confruntat de asemenea în instanţă, dar au ajuns să semneze un acord în iulie 2021, punând capăt tuturor disputelor financiare dintre ei.