​Reprezentativa Australiei a criticat, într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare, situaţia legată de drepturile omului în Qatar, devenind prima participantă la Cupa Mondială care procedează astfel, relatează BBC.

CM 2022 QatarFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Qatarul, criticat de Australia înaintea Cupei Mondiale 2022

În filmulet, cei 16 jucători (inclusiv căpitanul Matt Ryan) vorbesc despre situaţia muncitorilor migranţi şi despre cea legată de drepturile LGBTQ.

„Suntem alături de FIFPro, de Building and Wood Workers International şi de International Trade Union Confederation, în încercarea de integrare a unor reforme şi stabilire a unei moşteniri care să dureze în Qatar. Aceasta trebuie să includă înfiinţarea unui centru de resurse pentru migranţi, soluţii eficiente pentru cei cărora nu li s-au respectat drepturile şi dezincriminarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex. Acestea sunt drepturi de bază care ar trebui să fie valabile pentru toţi şi care vor asigura progresul în Qatar şi o moştenire care va dăinui dincolo de fluierul final al Cupei Mondiale din 2022”, au afirmat australienii.

Marţi, emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, a afirmat că ţara sa se confruntă cu o campanie de critici „fără precedent” cu privire la găzduirea Cupei Mondiale, scrie News.ro.

„De când am primit onoarea de a găzdui Cupa Mondială, Qatarul a fost ţinta unei campanii fără precedent pe care nicio altă ţară gazdă nu a suferit-o”, a spus emirul Qatarului în timpul unui discurs.

FIFA a acordat Cupa Mondială Qatarului în 2010, iar emiratul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru pregătirea evenimentului care va avea loc în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie.

Statul bogat este însă subiectul a numeroase critici cu privire la tratamentul acordat lucrătorilor străini, drepturile LGBTQ şi ale femeilor sau utilizarea aerului condiţionat în cele opt stadioane ale sale, care au costat 6,75 de miliarde de dolari.

Naţionala Australiei va juca la Cupa Mondială în grupa D, cu Franţa, Danemarca şi Tunisia.