​Mircea Sandu a vorbit despre faptul că Edi Iordănescu a fost instalat în funcția de selecționer pe linie politică, iar Federația Română de Fotbal a venit cu răspunsul după cele afirmate de cel care a condus fotbalul românesc preț de 24 de ani.

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fost președinte al FRF timp de peste două decenii, Mircea Sandu a precizat că Edi Iordănescu a fost numit selecționer pe linie politică și că a contat foarte mult că Anghel Iordănescu este tatăl actualului antrenor al primei reprezentative.

Pe siteul său oficial, FRF a venit cu o replică pentru cel care a condus mandate bune forul de la Casa Fotbalului.

„Este regretabil că e necesar să precizăm din nou faptul că Edward Iordănescu nu a avut parte de un contract diferit de cel propus şi celorlalţi tehnicieni cu care s-a negociat în decembrie 2021 şi ianuarie 2022.

Totuşi, pentru corecta informare a publicului, reamintim faptul că acelaşi contract a fost şi pe masa negocierilor cu domnul Ladislau Boloni. Faptul că astăzi Iordănescu este în continuare pe banca tehnică a Echipei Naţionale se datorează faptului că, deşi am încheiat grupa din Liga Naţiunilor pe ultimul loc, ultimele meciuri au arătat că există speranţă şi că Echipa Naţională este pe un drum bun.

Indiferent de antrenorul care ar fi pregătit tricolorii în Liga Naţiunilor, decizia Comisiei Tehnice a FRF ar fi fost aceeaşi.

Clauza la care se face referire, conform căreia contractul încetează dacă ne clasăm pe locul 4, s-a activat automat la finalul partidelor din Liga Naţiunilor.

Dar, în urma şedinţei Comisiei Tehnice, s-a constatat că Edward Iordănescu este antrenorul potrivit pentru obţinerea calificării la EURO 2024 şi s-a decis că cel mai bine este să mizăm pe continuitate, iar decizia a fost validată de către Comitetul Executiv al FRF.

Astfel, Edward Iordănescu a semnat la începutul lunii octombrie un nou contract valabil pe perioada preliminariilor pentru EURO, cu prelungire automată în eventualitatea calificării la turneul final.

În plus, reamintim faptul că înainte de a se discuta cu domnul Edward Iordănescu, a existat dialog nu doar cu Ladislau Boloni, dar şi cu alţi tehnicieni.

Având în vedere faptul că, din diverse motive, niciunul dintre aceştia nu a putut prelua echipa naţională s-a mers către un tehnician din generaţia tânără, iar dintre aceştia Edward Iordănescu este tehnicianul cu cea mai mare experienţă şi cel mai bun CV.

Vă amintim, de asemenea, că la finalul anului 2018, UEFA a adoptat un set de zece principii de bună guvernanţă care să impulsioneze evoluţia calităţii administrării fotbalului european, principii care includ eliminarea ingerinţei politice precum şi autonomia comisiilor federale.

FRF a susţinut abordarea forului continental, participând inclusiv la procesul de elaborare a celor zece principii, fiind prima federaţie din această zonă a Europei care adoptă această declaraţie, în aprilie 2019, cu ocazia Adunării Generale” - a notat FRF pe siteul oficial.

În vârstă de 70 de ani, Mircea Sandu a spus, printre altele, pentru Gazeta Sporturilor că Anghel Iordănescu a obținut instalarea lui Edi în funcția de selecționer cu ajutorul relațiilor din lumea politică și a Serviciilor.

De asemenea, cel supranumit „Nașul” mai precizează că numirea lui Edi Iordănescu ca antrenor al naționalei României este o mare greșeală.