​Naționala de fotbal Under 21 a României va face parte din Grupa B la Campionatul European din 2023, conform tragerii la sorți care a avut loc la Ateneul Român din București. Țara noastră va găzdui această competiție alături de Georgia.

Echipa nationala de fotbal Under 21 a RomanieiFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Astfel, „tricolorii” se vor întâlni cu Spania, Ucraina și Croația.

Tragerea la sorţi a fost efectuată de Ianis Hagi şi gerogianul Alexander Iashvili.

Campionatul European Under 21 2023 - Componența grupelor

Grupa A (Tbilisi): Georgia, Portugalia, Belgia, Olanda;

Grupa B (Bucureşti): România, Spania, Ucraina, Croaţia;

Grupa C (Batumi, Kutaisi): Cehia, Anglia, Germania, Israel;

Grupa D (Cluj-Napoca): Norvegia, Elveţia, Franţa, Italia.

Turneul final are loc anul viitor în perioada 21 iunie – 8 iulie 2023.

De știut:

  • Ediţia din 2023 va stabili şi echipele calificate la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Fiind gazdă, Franţa este deja calificată. Celelalte trei locuri disponibile Europei vor fi completate cu primele trei clasate la turneul final din vara viitoare, exceptând reprezentativa Franţei.
  • Stadioanele din România care vor găzdui meciuri sunt Steaua şi Giuleşti (Bucureşti), „Dr. Ctin. Rădulescu” şi Cluj Arena (Cluj-Napoca).
  • Meciul de deschidere va avea loc în România, iar ultimul act al competiţiei se va desfăşura în Georgia.

„Turneul final al Campionatului European U21 este foarte important. Este momentul în care tinerii jucători fac pasul către fotbalul mare. Vreau să mulțumesc celor două federații, Română și Georgiană, pentru toate eforturile pe care le-au făcut pentru a organiza perfect acest turneu final. Sunt sigur că vom avea o competiție de cea mai înaltă calitate” - Aleksander Ceferin, pre;edintele UEFA, citat de Eurosport.

„Trebuie să spun de la început că pregătirile merg foarte bine. Avem o experiență câștigată în 2021, atunci când am organizat meciuri de la Campionatul European de seniori. Avem stadioane noi, construite pentru EURO 2020. Toate aceste lucruri sunt argumente solide că vom face lucrurile așa cum trebuie.

Echipa națională de tineret a României a realizat câteva momente extraordinare, culminând cu ceea ce s-a întâmplat acum 3 ani, când a ajuns în semifinale la EURO și a obținut locul pentru Jocurile Olimpice. Pentru noi ar fi extraordinar să jucăm din nou o semifinală.

Sper că fanii vor fi aproape de echipa națională. Avem această șansă, de a face din acest turneu un eveniment extrem de important din punct de vedere fotbalistic. Sunt nume mari care au jucat la edițiile precedente, care apoi au devenit adevărate superstaruri” - Răzvan Burleanu.