Legendarul fotbalist brazilian Ronaldo Nazario, în vârstă de 46 de ani, a dezvăluit că se luptă cu depresia. Într-un interviu pentru Marca, fostul mare atacant a afirmat că face terapie de doi ani și jumătate.

Ronaldo NazarioFoto: Fabio FERRARI / AFP / Profimedia

Depresia, un subiect ignorat de generația lui Ronaldo

De două ori câștigător al Balonului de Aur, ales de trei ori Jucătorul Anului de către FIFA și de două ori campion al lumii alături de Brazilia, Ronaldo și-a anunțat retragerea în februarie 2011, după o carieră în care a marcat 420 de goluri.

„Da, astăzi fac terapie. Au trecut doi ani şi jumătate şi înţeleg mult mai bine ce am trăit inainte. Mă uit înapoi şi văd că da, am fost expuşi la un stres psihic foarte, foarte mare şi fără nicio pregătire pentru asta.

De asemenea, pentru că nu era nicio preocupare pentru sănătatea mintală a jucătorilor, astăzi sunt mult mai bine pregătiţi, primesc îngrijirile medicale necesare. În vremea mea, nu era nimic din toate astea. Se ştie de o viaţă că fotbalul poate fi o sursă de mare stres şi poate avea o greutate enormă în restul vieţii unui jucător.

Realitatea este că nici măcar nu ştiam că există acest tip de problemă. Acest subiect a fost absolut ignorat de generaţia noastră. Mulţi, desigur, au trecut prin momente groaznice, chiar de depresie, din cauza lipsei de intimitate, a lipsei de libertate… Este adevărat că problemele au fost foarte evidente, dar soluţiile nu au fost disponibile imediat” - Ronaldo Nazario, potrivit Marca.

De-a lungul timpului, Ronaldo a jucat pentru Sao Cristovao (juniori), Cruzeiro, PSV Eindhoven, FC Barcelona, Inter, Real Madrid, AC Milan și Corinthians.