Mingea cu care Diego Maradona a marcat în urmă cu 36 de ani celebrul gol cu „mâna lui Dumnezeu”, la Cupa Mondială din Mexic, este scoasă la licitaţie şi se estimează că va fi vândută cu cel puţin 2,8 milioane de dolari, informează Reuters.

Diego Maradona si Mana lui DumnezeuFoto: ANP / AFP / Profimedia

Obiectul este scos la licitaţie de arbitrul meciului, tunisianul Ali Bin Nasser.

„Mingea este parte a istoriei fotbalului internaţional. Simt că este momentul potrivit să o împărtăşesc cu toată lumea. Sper că persoana care o va cumpăra este în situaţia de a putea să o expună cumva pentru public”, a declarat Bin Nasser.

Licitaţia, organizată de casa Graham Budd, va avea loc la 16 noiembrie. Doritorii îşi pot înregistra online ofertele începând din data de 28 octombrie.

Tot în acest an, tricoul purtat de Maradona la meciul respectiv a fost vândut cu 7,14 milioane de lire sterline.

Diego Maradona și „Mâna lui Dumnezeu”

La Cupa Mondială din Mexic, Argentina a jucat în sferturi cu Anglia, la 22 iunie 1986.

În minutul 51, la o minge respinsă greşit de Steve Hodge, aflat în marginea careului mare al englezilor, balonul a descris o boltă spre propria poartă. Către el s-au repezit portarul Peter Shilton şi Maradona, ambii în săritură, la vreo opt metri de poartă. Argentinianul a împins mingea cu mâna stângă, suficent ca Shilton, care se aruncase cu mana dreaptă înainte, pentru a o respinge, să rateze intercepţia. Balonul s-a dus în poartă, iar arbitrul, care nu a văzut henţul, a validat golul, în ciuda protestelor vehemente ale jucătorilor englezi, scrie News.ro.

Când a fost întrebat de un jurnalist dacă a marcat cu mâna, Maradona a răspuns: „A fost mâna lui Dumnezeu”.

La patru minute după „Mâna lui Dumnezeu” a urmat „Golul secolului”, considerat cel mai frumos gol după o acţiune individuală din istorie. Maradona a primit un balon în propria jumătate de la Hector Enrique şi a început o cursă de 55 de metri, timp de zece secunde, în care a driblat cinci adversari, inclusiv pe Shilton, şi a ridicat scorul la 2-0.

Partida avea să se încheie cu 2-1 pentru argentinieni.

Diego Maradona a încetat din viaţă în noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani.