Naționala României se va duela cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Kosovo în preliminariile pentru Campionatul European din 2024, iar selecționerul Edi Iordănescu consideră că grupa este una echilibrată și că tricolorii au șanse de calificare la turneul final din Germania.

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Euro 2024: Grupă accesibilă pentru naționala României. Cu ce echipe vor juca tricolorii în preliminarii

Prezentările adversarelor României din preliminariile pentru EURO 2024

Edi Iordănescu analizează adversarele României din preliminariile EURO 2024: „E o grupă echilibrată”

„Nu pot să mă pronunț dacă grupa este accesibilă, dar pot spune că privim cu încredere și cu optimism. Este momentul să ne ridicăm nivelul, să ne capacităm și lucrurile bune din ultima perioadă, în special de la acțiunea din septembrie, să le ducem la alt nivel, să păstrăm ce a fost bine, să continuăm dezvoltarea și să arătăm o mentalitatea solidă.

Fiecare joc în parte - este totuși, o grupă echilibrată - trebuie să-l pregătim cât mai atent, să fim eficienți și să adunăm puncte. Toți privim cu speranță spre EURO. Înainte de toate, e o grupă din care poți aduna puncte, dar poți și să pierzi. E o grupă echilibrată.

Elveția pare cea mai completă echipă, pe care o cunoaștem destul de bine. Va urma o perioadă complexă de monitorizare, analiză, dar în linii mari cunoaștem echipele și parcursul lor din ultima perioadă.

Cu Israel ne-am întâlnit recent și am lăsat o impresie bună. E o echipă care are în componență jucători care evoluează în momentul de față în Champions League, alături de Maccabi. Să nu uităm disputa Craiova - Beer-Sheva, o echipă cu calitate individuală, care a produs rezultate bune în ultima perioadă.

Kosovo are un parcurs bun, este o echipă în creștere. Am văzut ce dificultate a avut CFR în jocul ei din Conference (n.r. cu Ballkani). Chiar vorbeam cu delegația din Cipru - ei au pierdut cu 1-5 - și ne-au spus să fim în gardă, că este o echipă care le-a pus probleme, cu foarte mare calitate. Și Belarus a produs surprize, va fi o provocare.

Cel mai important este să ne uităm la ce avem de făcut noi, să arătăm bine, competitiv, să ne ridicăm nivelul și să avem speranță. Cu speranță și încredere, restul putem produce în timp

Trebuie să strângem rândurile, jucătorii să facă eforturi majore, să se impună unde sunt. Avem nevoie de jucători care să dea tot ce este mai bun la naţională. Am fost pregătit pentru orice scenariu, trebuie să întoarcem lucrurile în favoarea noastră. Ei trebuie să aibă continuitate la echipele de club şi la echipa naţională să vină cu un tonus bun şi cu moral. La echipa naţională să vină necondiţionat şi să arate ce au mai bun.

Am dorinţa imensă de a merge la un turneu final cu echipa naţională. Ce pot să promit este că vom da totul pentru poziţia noastră. Trebuie să ne luptăm, trebuie să credem în şansa noastră şi trebuie să răzbim. Ultima acţiune ne-a arătat potenţial. Cred foarte tare în potenţialul lor, în ambiţia lor, în orgoliul lor” - Edi Iordănescu la Prima TV.

Gică Popescu, despre grupa României din preliminariile EURO 2024: „Dacă nu ne calificăm, această generație trebuie dată uitării”

Răzvan Burleanu: „Avem nevoie de o schimbare de mental pentru a intra în elită”

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a declarat că grupa României nu este uşoară, dar a subliniat că această campanie va da încredere pentru construirea unei echipe.

„Această campanie nu e despre noi și ceilalți, ci despre cum noi putem să ne depășim pe noi. E despre crearea unei echipe care să ajungă la înalta performanță. Sunt mulți jucători de la EURO 2019 și 2021 de tineret, sperăm să mergem cu ei și la la EURO 2024.

Cu siguranță puteam să avem grupe foarte dificile, cu siguranță B și C erau cele mai dificile, dar credem că cu dăruire, încredere, putem să întărim coeziunea la nivelul lotului pentru a obține o performanță. Nu va fi ușor, avem nevoie de o schimbare de mental care să ne permită intrarea în elită.

În primul rând sperăm să putem inspira un număr cât mai mare de copii să joace fotbal și să inspirăm dezvoltarea academiilor. Sperăm să ne dea mare încredere în ceea ce priveste performanța anilor viitori.

În septembrie, în primul 11 aveam 9 jucători care proveneau de la loturile de tineret din 2019 și 2021. Cred că acum trebuie să accelerăm coeziune, dar asta doar dacă îi vom avea împreună. Deci să creăm un grup între cei de la EURO și cei mai experimentați” - Răzvan Burleanu la Prima TV.

Cum arată programul României în preliminariile pentru EURO 2024

*Toate meciurile tricolorilor vor fi transmise în format LiveTEXT pe HotNews.ro

25 martie 2023

ora 18:00 | Belarus – Elveția

ora 20:45 | Andorra – ROMÂNIA, Israel – Kosovo

28 martie 2023

ora 20:45 | ROMÂNIA – Belarus, Kosovo – Andorra, Elveția – Israel

16 iunie 2023

ora 20:45 | Kosovo – ROMÂNIA, Belarus – Israel, Andorra – Elveția

19 iunie 2023

ora 20:45 | Elveția – ROMÂNIA, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra

9 septembrie 2023

ora 18:00 | Andorra – Belarus

ora 20:45 | ROMÂNIA – Israel, Kosovo – Elveția

12 septembrie 2023

ora 20:45 | ROMÂNIA – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra

12 octombrie 2023

ora 20:45 | Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția

15 octombrie 2023

ora 18:00 | Elveția – Belarus

ora 20:45 | ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel

18 noiembrie 2023

ora 18:00 | Belarus – Andorra

ora 20:45 | Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo

21 noiembrie 2023

ora 20:45 | ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus.

Meciurile din preliminariile EURO 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023, urmând a fi decise 20 dintre calificate.

Alte 3 reprezentative îşi vor câştiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Nations League, în martie 2024.

Turneul final al EURO 2024 va avea loc în perioada 14 iunie-14 iulie 2024.