FRF a anunțat marți că reprezentativa României va fi în urna a doua sau a treia la tragerea la sorţi pentru preliminariile Campionatului European de fotbal 2024.

UEFA Euro 2024Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Evenimentul va avea loc duminică, 9 octombrie 2022, de la ora 13:00 (ora României), la Festhalle Frankfurt.

În condiţiile în care sancţiunea aplicată naţionalei Rusiei a fost menţinută, iar gazda Germania este calificată din oficiu, în urne se vor afla 53 de reprezentative, ce vor fi repartizate în 10 grupe. Vor fi 7 grupe de câte 5 şi 3 grupe de câte 6.

Urnele valorice vor fi realizate în baza ierarhiei Ligii Naţiunilor 2022-23. Cele 4 câştigătoare din Nations League vor fi într-o urnă specială* (şi vor fi alocate în grupe de câte 5), următoarele 6 vor fi în prima urnă, apoi ultimele echipe din Liga A, câştigătoarele grupelor din Liga B plus cea mai bună echipă de pe locurile 2 în Liga B vor fi în a doua urnă ş.a.m.d.

*Dacă Germania câştigă grupa din Nations League, urna specială va fi formată din celelalte 3 câştigătoare, iar prima urnă din 7 echipe

România, în urna a doua sau a treia la tragerea la sorţi a preliminariilor pentru Euro 2024

În funcţie de rezultatele din ultimele două etape din Liga Națiunilor, România poate fi în:

  • URNA A DOUA: dacă reuşeşte să câştige grupa, lucru încă posibil matematic dacă învinge Finlanda şi Bosnia şi Herţegovina, pe cea din urmă la minimum două goluri, şi dacă, în acelaşi timp, Muntenegru remizează la Zenica şi apoi pierde pe teren propriu cu Finlanda; dacă va fi echipa de pe locul secund cu cel mai bun punctaj din Liga B.
  • URNA A TREIA: dacă încheie grupa pe oricare alt loc. Întrucât Germania, gazda turneului final, şi Rusia, alocată în Liga B (2022/23) dar exclusă ulterior, nu vor lua parte la preliminarii, România nu poate ajunge în urna a patra.

Meciurile din preliminariile EURO 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023, urmând a fi decise 20 dintre calificate. Alte 3 reprezentative îşi vor câştiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Nations League, în martie 2024.