Clubul PSG (dar și vedeta Lionel Messi în particular) a fost aspru criticat pentru utilizarea excesivă a avionului, însă protecția mediului înconjurător nu pare un subiect serios pentru Kylian Mbappe și Christophe Galtier (antrenorul grupării). Cei doi au făcut glume și au izbucnit în hohote de râs atunci când au fost întrebați de ce nu au mers cu trenul (TGV) în deplasarea de la Nantes.

Kylian Mbappe si Christophe GaltierFoto: Thibault Camus / AP / Profimedia

PSG a jucat pe terenul lui Nantes (victorie cu 3-0) în ultima etapă din Ligue 1 și a făcut deplasarea cu avionul, deși ar fi putut ajunge cu trenul (TGV) în doar două ore (distanță de aproximativ 400 de km).

Întrebați la conferința de presă de dinaintea partidei cu Juventus (Champions League) despre deplasările foarte dese cu avionul pe care PSG le face în plină criză energetică, Kylian Mbappe și Christophe Galtier au glumit pe seama subiectului și au râs cu poftă pe marginea întrebării.

„Bănuiam că voi fi întrebat așa ceva. Ca să fiu sincer, am vorbit cu firma care ne organizează deplasările, suntem în curs de a vedea dacă nu cumva putem călători cu un iaht pe nisip”, a fost răspunsul ironic oferit de Galtier.

Ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, susţine propunerea SCNF (Societatea Naţionale a căilor ferate din Franţa) de a transporta echipele franceze de fotbal în călătoriile lor prin Franţa.

Mai mult, Betis Sevilla a fost dată ca exemplu: formația iberică călătorește în toată Spania cu ajutorul trenului.

Cu doar câteva zile în urmă, Lionel Messi a fost aspru atacat de ONG-ul anti-globalizare Attac pentru numeroasele sale zboruri cu avionul privat.

Conform Attac, Messi a efectuat din iunie și până în august 52 de zboruri cu avionul privat, adică aproximativ 1.502 tone de CO2 (dioxid de carbon), cantitate similară cu cea produsă de un francez în aproximativ 150 de ani.