Compania petrolieră rusă Lukoil a anunţat luni că a cumpărat clubul de fotbal Spartak Moscova, precum şi stadionul pe care îşi dispută meciurile de pe teren propriu, informează Reuters.

LukOilFoto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Spartak se confruntă cu probleme financiare în urma intervenţiei militare ruse în Ucraina, care a generat un val de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei şi o mai mare izolare a comunităţii de afaceri din Rusia.

Lukoil, care a fost sponsorul general al lui Spartak Moscova timp de peste două decenii, a precizat că a achiziţionat întregul pachet de acţiuni al clubului din capitala Rusiei, ceea ce înseamnă că proprietarul şi preşedintele de lungă durată al acestei grupări, Leonid Fedun, va renunţa la toate funcţiile sale de conducere.

Fedun a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Lukoil în iunie. Miliardarul a cumpărat clubul Spartak în 2004, când acesta traversa o perioadă cu dificultăţi financiare serioase.

Anul acesta, în luna mai, compania americană Nike a reziliat contractul de sponsorizare cu Spartak Moscova, echipă cu zece titluri de campioană a Rusiei în palmares, care nu va participa însă la noul sezon din cupele europene ca urmare a războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Spartak Moscova şi-a desfiinţat şi echipa secundă, invocând dificultăţi financiare şi nevoia de a-şi reduce bugetul, scrie Agerpres.