​UEFA a anunțat miercuri că va testa la Supercupa Europei de pe 10 august, dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt, noua tehnologie semiautomată de detectare a ofsaidului (SOAT).

Video arbitraj (VAR)Foto: Bruce White/Colorsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Supercupa Europei dintre câștigătoarea Ligii Campionilor și cea a Europa League va avea loc pe 10 august, de la ora 22:00, pe Stadionul Olimpic din Helsinki.

Meciul va fi arbitrat de englezul Michael Oliver.

Oliver, în vârstă de 37 de ani, va fi ajutat de conaţionalii săi Stuart Burt şi Simon Bennett. Rezervă va fi lituanianul Donatas Rumšas.

În Camera VAR vor fi polonezii Tomasz Kwiatkowski şi Bartosz Frankowski, şi portughezul Tiago Bruno Lopes Martins, conform News.ro.

UEFA va testa la Helsinki în Supercupa Europei noua tehnologie semiautomată de detectare a ofsaidului

UEFA a anunţat că dispozitivul SOAT va fi testat în ziua de 10 august, la Helsinki, cu ocazia disputării Supercupei Europei..

Totodată, UEFA urmează să utilizeze această tehnologie şi în faza grupelor UEFA Champions League.

În colaborare cu Adidas şi cu alţi parteneri, FIFA a îmbunătăţit în ultimii ani sistemul VAR, incluzând şi foolosirea tehnologiei semiautomate pentru ofsaid.

Noua tehnologie foloseşte 12 camere montate sub acoperişul stadionului pentru a depista mingea şi până la 29 de puncte de date pentru fiecare jucător, calculând astfel poziţia exactă pe teren.

Cele 29 de puncte de date includ toate membrele şi extremităţile relevante în luarea deciziei cu privire la ofsaid.

În plus, va exista un senzor şi în minge. Acesta trimite date către camera de operaţiuni video de 500 de ori pe secundă, ceea ce permite o detectare precisă a momentului lovirii.

Combinând datele de detectare a mingii şi jucătorilor şi cu ajutorul inteligenţei artificiale, noua tehnologie oferă o alertă automată de ofsaid către oficialii din camera VAR. Înainte să îl informeze pe arbitrul de pe teren, arbitrii din camera VAR trebuie să verifice manual punctul de lovire selectat automat şi linia ofsaidului.

Procesul durează câteva secunde. După confirmarea deciziei de către arbitrii din camera VAR şi de către arbitrul de centru, aceleaşi date folosite în luarea deciziei vor fi folosite pentru generarea unei animaţii 3D cu faza respectivă, iar aceasta va fi prezentată pe ecranele stadionului şi de televiziunile care transmit meciul.

Tehnologia semiautomată pentru ofsaid a fost testată la evenimente FIFA, inclusiv Cupa Mondială a Cluburilor din 2021 şi la FIFA Arab Cup 2021.