FIFA a anunţat, vineri, că la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar se va folosi tehnologia semiautomată de detectare a ofsaidului.

CM 2022 QatarFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Tehnologia semiautomată de detectare a ofsaidului va fi folosită la Cupa Mondială din Qatar 2022

Ca urmare a folosirii cu succes a tehnologiei VAR la CM din 2018, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că forul se va strădui să valorifice întregul potenţial al tehnologiei în fotbal şi să îmbunătăţească VAR.

În colaborare cu Adidas şi cu alţi parteneri, FIFA a îmbunătățit în ultimii ani sistemul VAR, incluzând şi folosirea tehnologiei semiautomate pentru ofsaid.

Noua tehnologie foloseşte 12 camere montate sub acoperişul stadionului pentru a depista mingea şi până la 29 de puncte de date pentru fiecare jucător, calculând astfel poziţia exactă pe teren. Cele 29 de puncte de date includ toate membrele şi extremităţile relevante în luarea deciziei cu privire la ofsaid.

În plus, va exista un senzor şi în minge. Acesta trimite date către camera de operaţiuni video de 500 de ori pe secundă, ceea ce permite o detectare precisă a momentului lovirii.

Combinând datele de detectare a mingii şi jucătorilor şi cu ajutorul inteligenţei artificiale, noua tehnologie oferă o alertă automată de ofsaid către oficialii din camera VAR.

Înainte să îl informeze pe arbitrul de pe teren, arbitrii din camera VAR trebuie să verifice manual punctul de lovire selectat automat şi linia ofsaidului.

Procesul durează câteva secunde. După confirmarea deciziei de către arbitrii din camera VAR şi de către arbitrul de centru, aceleaşi date folosite în luarea deciziei vor fi folosite pentru generarea unei animaţii 3D cu faza respectivă, iar aceasta va fi prezentată pe ecranele stadionului şi de televiziunile care transmit meciul.

Tehnologia semiautomată pentru ofsaid a fost testată la evenimente FIFA, inclusiv la Cupa Mondială a Cluburilor în 2021 şi la FIFA Arab Cup 2021.

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar va avea loc în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie 2022.