​Loturile naţionalelor participante la Cupa Mondială 2022 din Qatar pot avea până la 26 de jucători, a anunţat joi FIFA, perpetuând această măsură de „flexibilitate” introdusă în timpul pandemiei de Covid-19, transmite AFP.

CM 2022 QatarFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

„Între 23 şi 26 de jucători pot fi acum pe lista finală”, a scris federaţia internaţională într-un comunicat.

FIFA a explicat că a adoptat această măsură „pentru a face faţă repercusiunilor pandemiei de Covid-19 şi perioadei neobişnuite în care va avea loc Cupa Mondială”, şi anume în noiembrie-decembrie şi nu în timpul verii, ceea ce va avea drept consecinţă întreruperea sezonului pentru cluburile de fotbal din Europa.

UEFA a adoptat o măsură asemănătoare anul trecut, în faţa riscurilor de contaminare cu Covid-19 şi de carantină, ce puteau duce la decimarea loturilor, decizie fără precedent după mărirea numărului de jucători, de la 22 la 23, la Cupa Confederaţiilor din 2001.

Selecţionerii din Europa au avut păreri împărţite în privinţa acestei măsuri care, dacă le-a oferit mai multe opţiuni sportive, a pus şi noi probleme legate de gestionarea loturilor şi a ego-urilor jucătorilor mai puţin folosiţi, scrie Agerpres.

De exemplu, Luis Enrique, selecţionerul Spaniei, nu a convocat decât 24 de jucători pentru EURO 2020.

Această extindere a listelor la 26 de nume pentru Mondialul 2022 vine după ce International Football Association Board (IFAB), garantul regulilor jocului de fotbal, a validat „definitiv” la mijlocul lui iunie principiul a cinci schimbări posibile pe echipă şi pe meci, în loc de trei anterior.

Iniţial, acest amendament la „legea 3” a fotbalului, care prevedea un maximum de trei înlocuiri pe meci, a fost decis în mai 2020 de IFAB şi era valabil până la finele lui 2021 pentru competiţiile intercluburi şi până la 31 iulie 2022 pentru meciurile echipelor naţionale.

Măsura a fost prelungită până la 31 decembrie 2022 după o „analiză globală a impactului actual al Covid-19 asupra fotbalului”.

Membrii IFAB au decis, de asemenea, creşterea numărului maxim de rezerve pe foaia de meci „de la 12 la 15, la discreţia organizatorilor competiţiei”, deschizând astfel calea către liste de 26 de jucători, nu de 23 (11 titulari + 15 rezerve).

„În total, maximum 26 de persoane (până la 15 rezerve şi 11 oficiali, inclusiv medicul echipei) vor fi autorizate să stea pe banca de rezerve” în timpul Cupei Mondiale, a mai precizat joi FIFA în comunicatul său.