​Edi Iordănescu a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că încrederea sa rămâne nezdruncinată, în ciuda criticilor venite în urma debutului nereuşit în Liga Naţiunilor. De asemenea, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României a afirmat că Finlanda, următoarea adversară a tricolorilor, este cea mai completă echipă din Grupa 3 a Diviziei B.

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

România va întâlni selecţionata Finlandei, sâmbătă, de la ora 21:45, pe stadionul Rapid-Giuleşti. Meciul va fi transmis în format LiveTEXT pe HotNews.ro.

În primele două jocuri din Liga Naţiunilor, România a fost învinsă în deplasare de Muntenegru, cu 2-0, şi de Bosnia-Herţegovina, cu 1-0, aflându-se pe ultimul loc în grupă, fără vreun punct.

„Cu siguranţă că îmi doream un debut semnificativ mai reuşit, în acelaşi timp meseria mea îmi cere echilibru, maturitate şi sunt foarte conştient că în fotbal totul este posibil. Am fost pregătit pentru orice fel de scenariu, realitatea este că am văzut prin ce au trecut şi colegii dinaintea mea şi asta m-a făcut să fiu pregătit şi pentru astfel de momente.

Încrederea mea rămâne puternică, nezdruncinată chiar, şi la fel speranţa că, printr-un rezultat pozitiv, toată situaţia se poate schimba în favoarea noastră. Mai mult decât atât, ştiu că grupul de jucători are nevoie de un rezultat pozitiv pentru un declic. A fost şi multă neşansă, pentru că în trei dintre meciuri meritam mai mult” - Edi Iordănescu, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

Edi Iordănescu își asumă responsabilitatea pentru rezultatele slabe ale naționalei

El s-a arătat pregătit să îşi însuşească criticile în urma jocurilor slabe din primele două etape ale Ligii Naţiunilor.

„Eu sunt pregătit să îmi însuşesc şi criticile, fiecare analizează, sunt de acord cu absolut orice fel de opinie. E o provocare majoră să ne regăsim încrederea, la capitolul ăsta sufeream dinainte de aceste două jocuri. Eu nu am venit la echipa naţională fără să fac o analiză profundă, pentru că responsabilitatea era foarte mare. În plus, eram la răscruce din punct de vedere al deciziilor, în ceea ce însemna cariera mea. Când am vorbit de carieră spuneam că sunt în continuare un antrenor destul de tânăr care are o carieră în desfăşurare şi încearcă să îşi construiască o carieră solidă. E cu totul altceva decât a fost interpretat” - Edi Iordănescu.

Întrebat dacă va demisiona în cazul în care echipă naţională va termina grupa pe ultimul loc, Iordănescu a spus: „Eu ştiu că am un contract, ştiu că am un target de îndeplinit, ştiu că am un meci pe care încerc să îl pregătesc cât mai bine pentru că ne dorim foarte mult trei puncte. Sunt sigur că dacă luăm trei puncte vom vedea altfel lucrurile din multe puncte de vedere, cu mai multă speranţă. Sunt extrem de pregătit pentru un joc foarte dificil”.

Naționala României se poate redresa

Tehnicianul s-a arătat conştient de situaţia „tristă” de la echipa naţională, dar a precizat că vede pespective de redresare.

„Şi eu mi-aş fi dorit să fim infinit mai bine, dar nu suntem de ceva timp. Eu îmi doresc în continuare, avem jocuri, am nişte obiective trasate, în septembrie este o prima linie de analiză, dar în contextul acesta foarte puţin important sunt eu. Important este viitorul echipei naţionale. Eu sunt extrem de bine ancorat în realitate şi contează pentru mine mai mult decât orice echipa naţională şi viitorul ei.

Am arătat că nu sunt ranchiunos, nu sunt orgolios, am vorbit cu foştii selecţioneri ca să înţeleg cât mai bine situaţia, să am cele mai bune soluţii în ecuaţii, pentru a da şansă în plus, sunt conştient de situaţie.

Concluziile nu sunt foarte bune, sunt concluzii triste, dar în acelaşi timp eu văd perspective, pentru că mereu mă inspir din ceea ce înseamnă trecutul echipei naţionale, din faptul că fotbalistul român a avut talent, dar ca să putem spune că sunt valoroşi acum trebuie să fie pachetul complet, trebuie să avem toate acele elemente care ne lipsesc de la fundaţie” - Edi Iordănescu.

Mentalitatea, marea problemă a tricolorilor

Selecţionerul afirmă că mentalitatea tricolorilor este punctul la care trebuie lucrat cel mai mult, definind „fundaţia” echipei naţionale drept fragilă în momentul de faţă.

„Din punctul meu de vedere, la fundaţie este problema cea mai mare. Fundaţia aceea, dacă nu este solidă şi este fragilă aşa cum este momentul de faţă, e greu să ne ducem spre performanţă. Iar pentru mine fundaţie reprezintă acea mentalitate, spirit, atitudine, patriotism, devotament capacitatea de luptă, de a te motiva, de a da totul în joc, de a lupta pentru fiecare minge cu orice adversar în spate.

Lucrurile astea se cultivă, se dezvolta. Nu pot să le pun în cârca jucătorilor, pentru că are legătură cu noi toţi cei care îi formăm şi care contribuim la formarea lor, la dezvoltarea lor, pentru că aici vorbim de vârful piramidei şi la echipa naţională lucrurile acestea ar trebui să fie foarte bine definite. Şi noi să nu stăm să vorbim foarte mult despre lucrurile astea. Vorbim despre jucători care să vină compleţi” - Edi Iordănescu.

El a făcut o comparaţie cu selecţionerul Finlandei, aflat de 7 ani la conducerea băncii tehnice, precizând că în 21 de zile nu a reuşit să schimbe foarte multe lucruri.

„Jucăm mâine cu Finlanda, antrenorul Finlandei intră în anul al şaptelea, eu în total am 21 de zile cu echipa, din care vreo 10 au fost cu carantină data trecută. Cu siguranţă că nu pot schimba într-un timp atât de scurt şi nu pot influenţa atât de mult cât mi-aş şi dori această fundaţie. Mă lupt ca să construiesc mentalitatea potrivită, să aducem spiritul înapoi. Ştiu că şi colegii dinaintea mea au lucrat aici, din păcate asta este problema cea mai mare”, a mai spus selecţionerul României.

Finlanda, cea mai completă echipă din grupa României

Iordănescu vede Finlanda drept cea mai completă echipă din Grupa a 3-a a Ligii B din Liga Naţiunilor la fotbal şi consideră că este o provocare majoră partida de sâmbătă, de pe stadionul Giuleşti.

„Consider că vom avea în faţă cea mai completă echipă din grupă. Spun asta cu tărie, analiza este făcută. Este o echipă care deja are un nucleu format, o experienţă de turneu final, sunt ani de zile de când joacă împreună, un antrenor care are continuitate şi a avut foarte mult timp să îşi construiască mediul şi reperele şi strategiile. E o echipă care a produs lucruri foarte bune şi va fi o provocare majoră pentru noi” - Edi Iordănescu.

El spune că meciul cu Finlanda poate fi un moment important pentru naţionala României, care a pierdut primele două partide din Liga Naţiunilor şi, cu o victorie, s-ar putea apropia la un punct de liderul grupei.

„Este un moment important pe care am putea să îl valorificăm în favoarea noastră. Noi, cu o victorie împotriva Finlandei, am lua trei puncte şi am veni practic la un punct de Finlanda. Avem încă un meci acasă, am jucat primele două meciuri în deplasare, contează toate lucrurile astea. Mi-aş fi dorit să jucăm primul meci acasă, tocmai pentru încrederea echipei, pentru suporteri care să vină alături de echipa naţională. Analizăm toate scenariile în privinţa tacticii, e important să căutăm prospeţime. Faptul că au fost schimbări în Bosnia au fost lucruri asumate, chiar dacă mie nu îmi place să schimb foarte multe de la un joc la altul. Corect e faptul că jocul a fost bun şi susţinut, înseamnă că deciziile au fost corecte, echipa aduce energie bună. Am făcut o analiză completă şi sper ca mâine să luăm decizia cea mai corectă în privinţa lotului” - Edi Iordănescu.

Naționala României a împlinit 100 de ani - Mesajul lui Edi Iordănescu

Selecţionerul Edward Iordănescu a avut şi un mesaj la împlinirea a 100 de ani de istorie a echipei naţionale de fotbal a României.

„Am un mesaj special, pentru că pe 8 iunie s-au împlinit 100 de ani de istorie a echipei naţionale de fotbal şi eu ca selecţioner vreau să îi felicit pe toţi cei implicaţi în aceşti ani, de la jucători, selecţioneri, cei care au fost în jurul echipei, conducători, pentru că a fost şi momente foarte frumoase, cu performanţe de care toţi ne-am bucurat. Şi trebuie felicitaţi. În acelaşi timp, trebuie interpretată ca o responsabilizare de către noi, totală, majoră. Şi nu în ultimul rând, vom juca pe Giuleşti, un stadion cu tradiţie, şi dorim ca acest moment deloc fericit pentru noi să îl schimbăm în favoarea noastră. Rămâne speranţa că luând deciziile corecte în viitor putem ajunge din nou să producem performanţă” - Edi Iordănescu.

Clasament Grupa 3, Divizia B

1. Finlanda (3-1 golaveraj) 4 puncte

2. Bosnia-Herțegovina (2-1) 4

3. Muntenegru (2-2) 3

4. România (0-3) 0.

Cum arată programul României în Liga Națiunilor și cine transmite meciurile

4 iunie 2022

Muntenegru - România 2-0

7 iunie 2022

Bosnia și Herțegovina - România 1-0

11 iunie 2022

România - Finlanda (21:45, Live pe Antena 1)

14 iunie 2022

România - Muntenegru (21:45, Live pe Primasport)

23 septembrie 2022

Finlanda - România (21:45)

26 septembrie 2022

România - Bosnia și Herțegovina (21:45).

*Meciurile vor fi LiveText pe Hotnews.ro.