​Dinamo a retrogradat pentru prima dată în istorie, la capătul unui sezon în care haosul a dominat la gruparea din Ștefan cel Mare (atât la nivelul băncii tehnice, cât și la nivelul jocului prestat de „câini”).

HotNews.roFoto: Hotnews

Retrogradarea din Liga 1 va aduce o serie importantă de probleme, prima în capul listei fiind lipsa banilor din drepturile tv. Este nevoie de găsirea rapidă a unor investitori, altfel soarta echipei putându-se îndrepta spre faliment.

Datoria reală pe care Dinamo ar avea-o în acest moment ar fi undeva la 8 milioane de euro

Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar al lui Dinamo, a vorbit după retrogradare de probleme majore cu care se confruntă formația bucureșteană.

„Managementul spaniol a fost dezastruos. A contribuit la intrarea în insolvență. Cred că e vorba despre domnul Cortacero. Îl bănuiesc de o crasă incompetență și de o lipsă de raportare la realitate.

Planurile lui nu au fost susținute de nimic palpabil. La oamenii din jurul echipei, cel mai mic salariu era de 5.000 de euro. 35.000 de euro era cel mai mare salariu. La conducători, salariile erau de 10-12.000 de euro. Au fost niște chestii rupte de realitate.

Nu aș putea să arăt cu degetul către cei de dinainte. S-au făcut datorii de 7 milioane de euro în câteva luni. Dacă nu s-ar fi făcut aceste datorii, Dinamo nu ar fi intrat în insolvență. Datoria reală este undeva la 7,5-8 milioane de euro” - Răzvan Zăvăleanu, la Digisport.

Riscul falimentului devine real pentru Dinamo

„Pentru o companie în insolvență, riscul falimentului este ca sabia lui Damocles, dar nu cred că va fi cazul lui Dinamo. Mai sunt sponsori, suporteri care au venit mereu cu sume și alți oameni care au ajutat mereu.

Suporterii lui Dinamo sunt atât de inteligenți încât să discearnă. Pentru ei, că e Dinamo în prima ligă sau nu, nu contează. Avem nevoie de un finanțator puternic.

Sunt câteva discuții cu sponsori, dar oamenii m-au pasat după data celui de-al doilea meci de baraj. Urmează să luăm legătura”, a completat Zăvăleanu.

Dinamo și marile probleme care ar putea duce spre colaps

În primul rând, Dinamo a rămas fără cea mai importantă sursă de finanțare: banii din drepturile tv. Suma pe care „câinii” o vor lua din Liga 2 este incomparabil mai mică față de prima divizie.

Nu există un patron la echipă, iar banii de la fani și de la diverși sponsori nu vor mai fi de ajuns (oricum au fost probleme mari în ultima perioadă).

În plus, să nu uităm că Dinamo nu mai are nici măcar siglă și palmares. Ele aparțin lui Nicolae Badea, cel care mai păstrează încă 7% din acțiunile echipei de Liga 2.

Există probleme mari la nivel de lot: mulți jucători vor pleca odată cu retrogradarea, lucru care se va întâmpla cel mai probabil și cu antrenorul Dusan Uhrin Jr. Va fi nevoie de încropirea unui nou lot de jucători, cel care va fi responsabil să ducă „luptele” din Liga 2.

Nu în ultimul rând, Dinamo va juca chiar și meciurile considerate „acasă” în deplasare. Arena din Ștefan cel Mare va fi demolată, iar până la finalizarea ei (undeva la doi ani de zile) „câinii” vor fi nevoiți să-și caute o casă.