​Real Madrid a câștigat cea de-a 14-a Ligă a Campionilor din palmares după o finală în care a trecut la limită, scor 1-0, de Liverpool.

Real Madrid si trofeul Champions LeagueFoto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Real Madrid, premiu record de 133 de milioane de euro

Conform mundodeportivo.es, premiul din partea UEFA pentru galactici va fi de aproape 133 de milioane de euro, un record.

Suma pe care a câştigat-o campioana Spaniei este 119,81 milioane de euro brut, care va rămâne la valoarea de 116,16 milioane de euro net după deducerea aplicată de UEFA pentru pierderile suferite în timpul pandemiei.

Această reducere se va aplica la premiile în bani pentru competiţiile europene până în sezonul 2023-2024.

La cele 116 milioane de euro se adaugă şi distribuirea cotei de piaţă (market pool), pentru care clubul "merengue" ar urma să primească alte 16,8 milioane de euro, aproximativ.

Mai exact, cele 119,81 milioane de euro provin în primul rând din ocuparea primei poziţii în clasamentul coeficienţilor UEFA calculat în ultimii zece ani (36,4 milioane de euro), iar restul este pentru participarea în faza grupelor (15,64 milioane), pentru cele cinci victorii în grupe (15,07 milioane), pentru calificarea în optimile de finală (9,6 milioane), pentru calificarea în sferturile de finală (10,6 milioane), pentru calificarea în semifinale (alte 12,5 milioane), pentru calificarea în finală (15,5 milioane) şi, în final, pentru câştigarea competiţiei (4,5 milioane de euro).

Liverpool va încasa peste 103 milioane de euro de la UEFA

Finalista Liverpool va primi aproximativ 103,3 milioane de euro, sumă la care se va adăuga cota de market pool, potrivit mirror.co.uk. În această sumă este inclusă cea primită pe baza istoricului coeficienţilor, care în cazul celor de la Liverpool este de 22,7 milioane de euro.

Potrivit The Mirror, sumele încasate de Real Madrid şi Liverpool sunt seminficativ mai mari decât cele primite de Chelsea şi Manchester City, finalistele de anul trecut, 70 de miloane de lire sterline, respectiv 60 de milioane de lire sterline (83 de milioane de euro/71 de milioane), informează News.ro.

Citește și: