​Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunțat la finalul ședinței Comitetului Executiv care va fi primul meci de fotbal din România care va beneficia de sistemul VAR (video arbitraj).

VAR in Liga 1Foto: frf.ro

Supercupa României din 9 iulie, primul meci cu VAR din fotbalul intern

Supercupa României din data de 9 iulie 2022 va intra în istorie: va fi prima partidă din fotbalul intern care va avea parte de video arbitraj.

„În ceea ce privește implementarea VAR-ului, suntem în grafic. Așa cum am anunțat, toate meciurile din Liga I din sezonul următor vor beneficia de asistență video pentru arbitraj, iar primul meci din România care va beneficia de asistență video va fi chiar Supercupa României, care se va disputa în 9 iulie” - Răzvan Burleanu.

În respectivul meci, CFR Cluj o va întâlni pe învingătoarea din finala Cupei României (Sepsi Sfântu Gheorghe sau FC Voluntari).

În ce situații poate fi folosit VAR?

GOLURI. Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTY. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.