CFR Cluj a declanșat fiesta în Gruia, formația lui Dan Petrescu cucerind al cincilea titlu consecutiv în Liga 1. Miza importantă din punct de vedere financiar va fi însă reprezentantă de participarea în cupele europene, acolo unde marele vis rămâne o calificare în grupele Champions League.

Dan PetrescuFoto: ESPA Photo Agency/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dan Petrescu și visul de a duce echipa în grupele Ligii Campionilor

Campioana României va avea, la fel ca și în ultimele sezoane, de parcurs (cel puțin teoretic) un drum de patru tururi preliminarii pentru a ajunge în Champions League. Este vorba despre opt meciuri cuprinse în cele patru tururi.

CFR va începe devreme în CL, în turul I preliminar, cel care va debuta la începutul lunii iulie (6/7 iulie, 13/14 returul).

Formația din Gruia va fi cap de serie în primele două tururi, iar lucrurile se vor schimba de-abia din cel de-al treilea (sigur, important este întâi să se ajungă acolo - să fie evitate surprizele).

De știut despre parcursul european al CFR Cluj

  • Numele echipelor prezentate mai jos s-ar putea schimba, ținându-se cont în primul rând de statutul de favorită (coeficient mai bun, etc).
  • Dacă CFR va fi eliminată în turul I preliminar al Champions League va ajunge în turul 2 preliminar al Conference League.
  • Dacă va fi eliminată în turul II preliminar al Champions League va ajunge turul trei preliminar al Europa League (în cazul unei eliminări în această fază, va juca în play-off-ul de Conference League).
  • Dacă va fi eliminată în turul III preliminar al Champions League va ajunge în play-off-ul de Europa League. Dacă va fi eliminată în această fază, atunci are asigurat locul în faza grupelor din Conference League.
  • Dacă va fi eliminată în play-off-ul de Champions League va juca în grupele Europa League.

Posibilele adversare ale CFR-ului în turul 1 preliminar al Champions League

Dintre toate, cel mai periculos adversar pare la o primă vedere Lech Poznan din Polonia.

Zrinjski Mostar (Bosnia)

Shakhtyor Soligorsk (Belarus)

Sutjeska Niksic (Muntenegru)

KI Klaksvik (Insulele Feroe)

Lech Poznan (Polonia)

Hibernians (Malta)

Tobol (Kazakhstan)

Shkupi (Macedonia)

RFS (Letonia)

Dinamo Batumi (Georgia)

Tirana (Albania)

Balkani (Kosovo)

Posibilele adversare ale CFR-ului în turul 2 preliminar al Champions League

CFR va fi și în turul al doilea preliminar cap de serie, dar adversarele încep să fie de un alt calibru (măcar o parte dintre ele).

Slovan Bratislava (Slovacia)

HJK Helsinki (Finlanda)

The New Saints (Țara Galilor)

Zalgiris Vilnius (Lituania)

Lincoln Red Imps (Gibraltar)

Shamrock Rovers (Irlanda)

FC Zurich (Elveția)

Campioana din Luxemburg

Campioana din Israel (Maccabi Haifa are cele mai mari șanse)

Posibilele adversare ale CFR-ului în turul 3 preliminar al Champions League

Lucrurile se schimbă într-un eventual tur 3 al preliminariilor. Aici CFR ar putea da peste echipe care au jucat recent în grupele Champions League. De asemenea, campioana României nu va mai fi cap de serie.

Dinamo Zagreb (Croația)

Olympiacos (Grecia)

Qarabag (Azerbaijan)

Campioana Serbiei - nu este cunoscut încă numele acesteia

Malmo (Suedia)

Viktoria Plzen (Cehia)

Adversari mai lejeri în play-off-ul Champions League decât în alte perioade

Dacă va ajunge în play-off-ul din Champions League, CFR ar putea da peste adversari mai puțin puternici decât erau în anii trecuți.

Au fost destule surprize în unele campionate, iar echipele care ar trebui să fie în această fază a competiției nu vor fi capi de serie. Acest lucru ar face, cel puțin teoretic, ca parcursul CFR-ului să fie un pic mai comod.

În play-off ar putea apărea nume precum Ludogorets (Bulgaria), Olympiacos (Grecia), Plzen (Cehia) sau campioana Danemarcei (cel mai probabil F.C. Copenhaga).