​UEFA a anunţat luni că niciun club din Rusia nu va participa în cupele europene în sezonul viitor, din cauza războiului pe care Vladimir Putin l-a început în Ucraina în urmă cu două luni.

UEFA, logoFoto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

A 68-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

„Niciun club rus nu va participa la sezonul 2022-2023 al competiţiilor UEFA de cluburi” începând din iulie, şi anume Champions League, Europa League și Conference League, a scris UEFA într-un comunicat.

UEFA, sancțiuni dure împotriva Rusiei

1. Echipa națională masculină a Rusiei nu va participa în Grupa 2 a Ligii Națiunilor și va fi clasată automat pe locul 4. Așadar, va retrograda.

2. Echipa națională feminină a Rusiei nu va mai participa la Campionatul European din 2022, programat în perioada 6-31 iulie, iar locul său va fi luat de Portugalia, adversara învinsă de Rusia în play-off.

3. Echipa națională feminină a Rusiei nu și-a jucat meciurile din luna aprilie din calificarea pentru Cupa Mondială din 2023 și va fi exclusă din competiție, toate rezultatele anterioare fiind considerate nule.

4. Echipa națională masculină U21 a Rusiei nu și-a jucat partidele din luna martie, pentru EURO 2023, care se va juca în România, și i-au fost anulate toate rezultatele.

5. Fără cluburi din Rusia în Champions League, Europa League sau Conference League

6. Rusia nu va avea cluburi afiliate care să participe la competițiile aflate sub egida UEFA în sezonul 2022/2023. În consecință, vor fi excluse toate echipele de club masculine și feminine, din toate competițiile sale.

7. De asemenea, Rusia va primi cel mai mic coeficient UEFA pe care l-a avut într-unul din ultimele cinci sezoane - 4,333 pentru cluburi și 1,750 pentru echipa națională.

8. Naționala feminină a Rusiei nu va participa la Campionatul European de Futsal, programat în perioada 1-3 iulie în Portugalia, și va fi înlocuită de Ungaria.

9. Vor fi excluse și toate echipele de juniori, naționale și cluburi, din Rusia.

10. În plus, Comitetul Executiv al UEFA a exclus de la masa discuțiilor ofertele Rusiei pentru a organiza Campionatul European din 2028 sau 2032.