Echipa FC Barcelona va juca pe Stadionul Olimpic Montjuic în sezonul 2023/2024, deoarece Camp Nou va intra într-un amplu proces de modernizare, care va dura patru ani, informează lequipe.fr.

Noul Camp Nou din BarcelonaFoto: Captura YouTube

Clubul catalan a anunţat că a primit autorizaţia de construire, iar lucrările de modernizare a Camp Nou vor începe în luna iunie, imediat ce actualul sezon se va termina.

„Va fi cel mai bun stadion din lume, în cel mai bun oraş din lume şi în cea mai bună ţară din lume”, a declarat preşedintele Juan Laporta.

Prima fază a proiectului va include lucrări la nivelurile 1 şi 2 ale stadionului, care vor permite echipei să poată juca pe terenul său obişnuit în sezonul 2022/2023, cu o capacitate a tribunelor apropiată de sută la sută.

Partea cea mai importantă a modernizării obiectivului o reprezintă demolarea şi reconstruirea nivelului al treilea, care va începe în vara anului viitor.

Până atunci, primăria şi clubul catalan vor renova Stadionul Olimpic Montjuic, care are o capacitate de 60.000 de locuri.

FC Barcelona nu va evolua pe Montjuic decât un sezon, urmând să revină pe Camp Nou în sezonul 2024/2025, când, deşi neterminată, arena proprie va putea fi folosită la 50 la sută din capacitate.

Finalizarea lucrărilor este programată pentru sezonul 2025/2026.

Aici poți vedea imagini cu noul complex de la Camp Nou:

FC Barcelona, detalii despre noul Camp Nou

"Noul proiect Espai Barça, care a fost deja discutat în cadrul unei întâlniri între preşedintele Laporta şi primarul Colau în mai 2021, va încorpora noi îmbunătăţiri în ceea ce priveşte sustenabilitatea, inovaţia, tehnologia şi accesibilitatea, pe lângă altele care vor maximiza potenţialul economic şi, mai presus de toate, vor minimiza efectele asupra deţinătorilor de abonamente.

Sustenabilitatea face parte din ADN-ul noului stadion, scopul fiind acela de a face din viitorul Camp Nou un punct de referinţă în acest domeniu. Noile planuri implică o serie de îmbunătăţiri care vor avea un impact pozitiv direct asupra mediului şi care ar trebui să reducă amprenta de carbon a clubului, să stimuleze economia circulară şi să îmbunătăţească biodiversitatea zonei.

Printre aceste îmbunătăţiri se numără angajamentul de a promova mobilitatea durabilă, încurajând utilizarea transportului public şi promovând mobilitatea electrică, întrucât până la 60 la sută dintre locurile de parcare vor fi electrificate, inclusiv spaţiile destinate bicicletelor şi altor vehicule de mobilitate personală (PMV).

În aceeaşi ordine de idei, economisirea şi eficienţa energetică vor fi, de asemenea, promovate prin instalarea a 18.000 metri pătraţi de panouri fotovoltaice pe noul acoperiş, pentru a genera energie electrică echivalentă consumului a 600 de locuinţe din Eixample (n.r. un district al Barcelonei), şi prin utilizarea energiei verzi stocate în subteran, pentru a reduce consumul de încălzire şi răcire.

În plus, vor fi instalate un sistem geotermic şi un sistem de District Heating & Cooling, care vor reduce costurile de energie cu 30%, iar apa de ploaie colectată de pe acoperiş va fi reutilizată pentru a uda toate plantele din viitorul campus, de 10 ori pe an.

În ceea ce priveşte biodiversitatea, fauna nativă este în prezent protejată, iar masa lemnoasă a sitului urmează să fie mărită cu 15%.

Viitorul Camp Nou va încorpora tehnologii de ultimă generaţie, inclusiv un ecran de 360º în interior, care va oferi o nouă experienţă pentru fani”, a precizat Barca, într-un comunicat.

Costurile proiectului vor fi de până la 1,5 miliarde de euro.

Inaugurat în 1957, Camp Nou este cel mai mare stadion de fotbal din Europa, cu o capacitate de aproape 100.000 de locuri. După renovare, capacitatea arenei ar urma să ajungă la 105.000 de locuri.