Michel Platini, fost președinte UEFA, și Sepp Blatter, fost conducător al FIFA, vor fi judecaţi, între 8 şi 22 iunie, în Elveţia, pentru fraudă în dosarul plăţilor suspecte care i-au obligat să părăsească fotbalul, în 2015, a anunţat, marţi, Tribunalul Penal Federal elveţian, informează lefigaro.fr.

Michel PlatiniFoto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Cei doi foşti conducători, care sunt de asemenea acuzaţi de management defectuos, abuz de încredere şi fals, sunt suspectaţi că au "făcut în mod ilegal, în detrimentul FIFA, o plată de două milioane de franci elveţieni" (1,8 milioane de euro) "în favoarea lui Michel Platini", a precizat tribunalul cu sediul la Bellinzona.

Triplul câştigător al Balonului de Aur l-a consiliat pe Sepp Blatter între 1998 şi 2002, în timpul primului mandat al elveţianului în fruntea FIFA. Contractul scris, încheiat în 1999, prevedea o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni, "facturată de Platini şi plătită integral de FIFA", a reamintit, la începutul lunii noiembrie, Parchetul elveţian.

Cu toate acestea, în 2011, "la mai bine de opt ani de la încheierea activităţii sale de consilier", fostul căpitan al echipei naţionale a Franţei "a reclamat o datorie de două milioane de franci elveţieni", plătită de forul internaţional "cu ajutorul" lui Sepp Blatter, şi considerată "nefondată" de către procuratură.

Cei doi au insistat încă de la începutul investigaţiei că au convenit verbal asupra unui salariu anual de un milion de franci elveţieni pentru această activitate de consiliere, dar că finanţele FIFA de la acea vreme nu permiteau plata lui Michel Platini, astfel că, susţin ei, pur şi simplu au plătit cu întârziere diferenţa.

Frauda simplă se pedepseşte cu cinci ani de închisoare "sau cu o sancţiune pecuniară", conform legislaţiei elveţiene, transmite News.ro.