Clubul ucrainean Şahtior Doneţk a început turneul de meciuri amicale „Fotbal pentru pace”, în urma căruia fondurile obţinute vor fi donate ţării afectate de invazia rusă. Prima partidă jucată de echipa antrenată de Roberto de Zerbi a avut loc, sâmbătă, la Pireu, cu Olympiacos, în faţa a 5.000 de spectatori, între care s-au aflat şi câteva sute de ucraineni, dar şi ministrul grec de Externe, Nikos Dendias.

HotNews.roFoto: Hotnews

A 46-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Echipele au purtat tricouri inscripţionate cu numele a zece oraşe ucrainene care au avut de suferit din cauza invaziei ruse precum şi cuvintele „Stop War” (opriţi războiul). Încasările vor fi donate organizaţiilor care ajută victimele războiului.

Pe scaunele unui sector al Stadionului Georgios Karaiskakis au fost aşezate 176 de jucării, reprezentând numărul copiilor ucraineni ucişi în război.

„Suntem mândri să găzduim acest eveniment pentru a sensibiliza populaţia. Folosim fotbalul ca instrument de pace”, a comentat Christian Karembeu, fost internaţional francez şi actual director sportiv al clubului Olympiacos.

Meciul a fost boicotat de unul dintre grupurile de suporteri ai gazdelor, „Gate 7”, care a susţinut, într-un comunicat, că echipa lor favorită "nu trebuie să ia partea uneia sau alteia" dintre ţările aflate în conflict.

Partida de la Pireu s-a terminat cu 1-0 în favoarea grecilor (Tiquinho Soares '22). De la Şahtior au lipsit jucătorii străini, majoritatea brazilieni, care s-au întors în ţările lor după ce Rusia a învadat Ucraina.

Şahtior va continua turneul la Gdansk, Polonia, unde, la 14 aprilie, va juca împotriva echipei locale Lechia, apoi vor urma meciurile de la Istanbul, la 19 aprilie, împotriva formaţiei Fenerbahce şi de la Split, Croaţia, împotriva celor de la Hajduk, la 1 mai, scrie News.ro.

Jucătorii au plâns în vestiar după meci

Taras Stepanenko, mijlocașul echipei Șahtior Donețk, a declarat că momentul a fost unul emoționant pentru jucători, iar o parte dintre aceștia au plâns în vestiar după meci.

„Înaintea meciului, le-am spus coechipierilor că nu putem să ignorăm faptul că e un război în desfășurare în Ucraina. Mulți oameni au murit și continuă să moară, copii, femei. Astăzi ne-am reprezentat țara în Grecia. Pe tricourile noastre au fost scrise numele orașelor care au suferit cel mai mult, vor rămâne mereu cicatrice pe inimile noastre.

Câțiva băieți plângeau în vestiar după meci, au fost multe emoții. Este o mare onoare să-ți reprezinți țara. Sper ca, odată cu aceste meciuri, le vom oferi oamenilor emoții pozitive și îi vom ajuta în aceste momente grele.

Este clar că avem nevoie de pregătire, am făcut puține antrenamente. Sunt mulți jucători de la academia lui Șahtior, au nevoie de timp. Nu știu ce se va întâmpla cu jucătorii străini, dacă se vor întoarce, n-am fost informați de conducere în acest sens” - Taras Stepanenko, citat de sport.ua.