​Anii ‘90 au fost vremurile de aur ale fotbalului italian. Cluburile din Peninsulă au câștigat 13 cupe europene, au dat șase câștigători ai Balonului de Aur și au depășit de șase ori suma record pentru un transfer.

Diego Armando Maradona, in tricoul lui NapoliFoto: Captura YouTube

Oricând cei mai buni jucători din lume ardeau de nerăbdare să-și demonstreze valoarea pe meleagurile italiene. Zinedine Zidane, Diego Maradona, puternicul Ronaldo sunt doar câteva exemple dintre cei care au făcut-o. Dar care au fost cei mai buni?

Un posibil clasament ar fi acesta:

15. Cristiano Ronaldo

E drept, cea mai bună parte a carierei a avut-o la Madrid, dar și perioada trăită la Juventus poate fi văzută ca un succes. În trei sezoane, a ajutat-o pe „Bătrâna Doamnă” să câștige de două ori campionatul și de trei ori cupa, înscriind nu mai puțin de 101 goluri în doar 134 de meciuri.

14. Giorgio Chiellini

Și-a petrecut aproape întreaga carieră la Juventus, unde și-a clădit statutul de legendă: campion național de nouă ori, a mai triumfat în 10 cupe interne și un campionat european în care a fost desemnat apărătorul turneului final.

Mai presus de toate, va rămâne de neuitat modul în care a întrupat spiritul gladiatorului italian, gata să-și dea viața în arenă.

13. Cafu

Văzut de cei mai mulți drept cel mai bun fundaș dreapta din toate timpurile. Brazilianul a câștigat Serie A și cu Roma, și cu Milan, cu ultima câștigând și Liga Campionilor în sezonul 2006/2007.

În arenele internaționale rămâne cel mai selecționat jucător brazilian în naționala cu care a câștigat și două Cupe Mondiale.

12. Fabio Cannavaro

A fost singurul apărător care a câștigat Balonul de Aur, aceasta fiind cea mai impresionantă realizare dintr-o carieră înțesată de succese.

Căpitan al naționalei campioană mondială în 2006, Cannavaro a avut o perioadă bună și la Real Madrid după aceea. Surprinzător, nu a fost niciodată campion al Italiei.

11. Roberto Baggio

„Il Codino”, cu codița sa celebră, este autorul unuia dintre cele mai frumoase goluri din toate timpurile la Cupa Mondială 1990, în meciul cu Cehoslovacia. A câștigat titlul și cu Juventus, și cu Milan, dar și Balonul de Aur în 1993. Este una din legendele vremurilor de aur din Il Calcio.

10. Ruud Gullit

Un alt jucător faimos (și) pentru podoaba capilară. A devenit repede una din legendele lui Milan, alături de compatriotul Marco Van Basten, ducând clubul spre trei titluri naționale și două Cupe ale Campionilor la sfârșitul anilor ‘80.

O adevărată forță a naturii, dar cu un impresionant control al balonului, Gullit a revoluționat fotbalul italian și a câștigat Balonul de Aur în 1987.

9. Franco Baresi

A fost un „rossonero” pur-sânge, căpitan al echipei în 15 sezoane consecutive. Și-a condus echipa spre șase titluri și o Cupă a Campionilor, dar a cucerit si titlul mondial din 1982 alături de Italia. În sezonul 1987-1988, apărarea pe care o dirija a primit doar 14 goluri.

8. Francesco Totti

Simbolul jucătorului de club, care a spus odată: „Un titlu cu Roma este pentru mine mai mult decât 10 cu Milan sau Real Madrid”. Inimosul roman a marcat 250 de goluri în Serie A, câștigând un titlu cu Roma și o Cupă Mondială. Unul din cele mai mari numere 10 din toate timpurile – cu adevărat sublim.

7. Gianluigi Buffon

Portarul favorit pentru oricine, „Gigi” Buffon este încă la înălțime, deși și-a început cariera în 1994 la Parma – clubul la care a revenit și joacă și în prezent. Legendarul portar a apărat 20 de sezoane la Juventus, cu care a câștigat un număr impresionant de 11 titluri.

Mai mult, a fost campion mondial în 2006, dar Liga Campionilor a rămas doar un vis pentru el.

6. Andrea Pirlo

„Arhitectul” a fost un jucător cum nu s-a mai văzut – și probabil nici nu vom mai vedea curând. A jucat la Inter, Milan și Juventus și este încă iubit de toți fanii lor.

Multe titluri naționale, Ligi ale Campionilor și onoruri internaționale fac din el unul din cei mai medaliați jucători pe care i-a văzut fotbalul.

Fanii englezi îi cunosc cel mai bine sângele rece după ce au suferit văzându-l cum îl execută cu o „scăriță” rămasă faimoasă pe Joe Hart.

5. Zinedine Zidane

Să fie clar: Zizou ar fi meritat unul din locurile de mai sus dacă nu ar fi fost vorba doar de Serie A, dar merită din plin locul 5 cu legendele țesute în jurul lui. De trei ori jucătorul anului, a câștigat și un Balon de Aur cât a jucat la Juventus, pe care a dus-o la două titluri naționale.

4. Michel Platini

Controversat ca președinte al UEFA, dar incontestabil unul din cei mai buni pe această listă. Francezul a strălucit ca puțini înaintea lui, câștigând trei Baloane de Aur consecutiv în 1983-1985, perioadă în care a fost și campion al Europei cu naționala cocoșului galic. Deși mijlocaș de atac, a fost și de trei ori golgheter al Italiei.

3. Marco Van Basten

Vârful de atac olandez este din multe privințe asemănător cu Cristiano Ronaldo, dar în jurul său va rămâne mereu întrebarea: ‚dar dacă’? Și-a jucat ultimul meci la numai 28 de ani din cauza accidentărilor repetate, dar cu incredibila zestre de trei Baloane de Aur.

A câștigat trei titluri naționale și două europene cu Milan, Campionatul European cu Olanda. Golul marcat rusului Dasaev în acea finală din 1988 continuă să adune milioane de vizualizări pe YouTube. Le sunt și acum recunoscător bulgarilor că au transmis-o...

2. Diego Maradona

Adorat de fanii lui Napoli – venerat chiar ca un zeu – și un paria pentru publicul italian de atunci. Perioada petrecută la Napoli din 1984 în 1991 nu poate fi comparată cu a niciunui alt jucător.

De la transformarea unei echipe jalnice într-una de două ori campioană în epoca unui Milan mitic, la dependența de droguri și legăturile cu mafia – totul a fost Maradona autentic.

1. Paolo Maldini

Cel mai merituos dintre câștigători. Maldini a petrecut 25 de ani în apărarea rossonerilor, jucând în 902 meciuri și câștigând 26 de competiții majore. Numele său a intrat în patrimoniul clubului, fiul său Daniele devenind a treia generație în tricoul lui Milan după tatăl și bunicul său.

Deși a început ca fundaș stânga, Maldini a fost atât de bun în cele 196 de meciuri jucate alături de Baresi în centrul apărării, încât echipa sa a primit doar 23 de goluri.

Italian sau nu, oricine poate întreba justificat: unde e Sandro Del Piero? Unde e Lothar Mathaeus? Probabil că lista celor mai buni jucători din Serie A ar trebui să cuprindă cel puțin 25-30 de nume...

Sursa: GiveMeSport