​​Consiliul FIFA a adoptat noi reglementări privind împrumutul jucătorilor din fotbalul internaţional, în urma reuniunii care a avut loc înaintea celui de-al 72-lea Congres ordinar al FIFA la Doha.

FIFAFoto: fifa.com

Întâlnirea, care a fost într-un format hibrid, deoarece unii membri nu au putut participa din cauza restricţiilor cauzate de pandemia de COVID-19, a fost prima a Consiliului FIFA care nu s-a mai desfăşurat în totalitate în format online din 24 octombrie 2019.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, care este membru al Consiliului FIFA din aprilie 2021, a participat la şedinţa care a avut loc la Doha, informează frf.ro,

Reglementările au ca scop dezvoltarea tinerilor fotbalişti, promovarea echilibrului competiţional şi prevenirea blocării jucătorilor de către cluburi. Acestea vor intra în vigoare la 1 iulie 2022.

Noi reglementări privind împrumutul jucătorilor de fotbal

Obligativitatea unui acord scris care defineşte condiţiile împrumutului, în special durata şi condiţiile financiare ale acestuia;

Durata minimă de împrumut va fi intervalul dintre două perioade de transferuri, iar durată maximă de împrumut va fi de un an;

Interdicţie de a subîmprumuta un jucător profesionist care este deja împrumutat la un al treilea club;

Limitarea numărului de împrumuturi pe sezon între aceleaşi cluburi: în orice moment al unui sezon, un club poate avea doar maximum trei fotbalişti profesionişti împrumutaţi unui singur club şi maximum trei profesionişti împrumutaţi de la un singur club.

Limitare a numărului total de împrumuturi ale unui club pe sezon. Pentru a se asigura că acest lucru este implementat fără probleme, va exista o perioadă de tranziţie, după cum urmează:

  • 1 iulie 2022 – 30 iunie 2023: un club poate avea maximum opt fotbalişti profesionişti împrumutaţi şi opt împrumutaţi la un moment dat pe parcursul unui sezon.
  • 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024: se aplică aceeaşi configuraţie, dar cu maximum şapte fotbalişti profesionişti.
  • Începând cu 1 iulie 2024: se va aplica aceeaşi configuraţie, dar limitată la maximum şase fotbalişti profesionişti.

Jucătorii cu vârsta de 21 de ani şi mai tineri şi jucătorii antrenaţi de club vor fi scutiţi de aceste limitări.

La nivel intern, asociaţiilor membre FIFA li se va acorda o perioadă de trei ani pentru a implementa reguli pentru un sistem de împrumut care este în conformitate cu principiile stabilite la nivel internaţional.

În cadrul aceleaşi întâlniri, Consiliul FIFA a prelungit, de asemenea, mandatul actualului comitet de normalizare pentru Asociaţia Ivoiriană de Fotbal până la 30 aprilie 2022 şi a numit un comitet de normalizare pentru Asociaţia de Fotbal Namibia până la 30 aprilie 2023.

În plus, în conformitate cu articolul 45 paragraful 1 din Regulamentul de guvernare FIFA, Consiliul FIFA a stabilit ca alegerile prezidenţiale FIFA să aibă loc în cadrul celui de-al 73-lea Congres FIFA, din 2023. Calendarul electoral a fost aprobat sub rezerva confirmării datei oficiale a Congresului. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură la funcţia de Preşedinte FIFA de către asociaţiile membre FIFA este cu patru luni înainte de Congresul în cadrul căruia vor avea loc alegerile, iar termenul limită pentru notificarea asociaţiilor membre FIFA cu privire la numele candidaţilor propuşi şi admişi este cu o lună înainte de Congresul FIFA.

Joi, 31 martie, va avea loc la Doha cel de-al 72-lea congres FIFA, scrie News.ro.