Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev, a transmis Federației Ucrainene de Fotbal propunerea ca echipa naționala a țării grav afectate de război să se antreneze la București în vederea barajului pentru CM Qatar 2022.

Mircea LucescuFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

A 33-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Antrenorul lui Dinamo Kiev a înaintat propunerea prin care naționala de fotbal a Ucrainei să se antreneze și să joace la București o serie de meciuri amicale cu echipele de club neimplicate în competițiile europene.

Astfel, Mircea Lucescu a menționat într-un interviu acordat The Guardian că încearcă să ajute naționala Ucrainei care va juca contra Scoției în iunie în barajul pentru calificarea la Cupa Mondială din Qatar.

Mircea Lucescu și ajutorul pe care vrea să-l ofere naționalei Ucrainei

„Ştiu că mulţi vor spune că este greşit din punct de vedere moral ca unii oameni să lupte într-un război, în timp ce alţii joacă fotbal. Dar fiecare persoană poate lupta într-un mod personal, poate face tot posibilul pentru a-i ajuta sau sprijini pe cei de acasă. Performanţa pe teren îi poate încuraja şi inspira pe mulţi. Am transmis Federaţiei ucrainene gândurile mele.

Cred că ar fi o idee bună să avem o echipă comună creată din jucătorii de la Şahtior şi Dinamo care să se antreneze la Bucureşti înaintea meciului din play-off-ul pentru CM din iunie. Îmi doresc ca jucătorii internaţionali să formeze o echipă care să se antreneze şi să joace amicale împotriva cluburilor care nu sunt implicate în competiţiile europene.

Jucătorii echipei Dinamo sunt acum aproape de Lvov, se antrenează acolo. În fiecare zi, oamenii mei de acolo îmi trimit videoclipuri cu sesiunile de antrenament. Le-am cerut doar să-şi menţină pregătirea fizică, să alerge puţin şi să meargă la sală" - Mircea Lucescu.

Campionatul ucrainean de fotbal, în imposibilitatea de a mai fi reluat

Lucescu a dezvăluit că este aproape imposibil să se reia Campionatul de fotbal din Ucraina, chiar și într-o țară gazdă străină precum România sau Italia.

„Mi-aş dori ca sezonul să se termine pe teren, dar este foarte greu acum. Şahtior a pierdut mai mult de 10 jucători, iar sud-americanii s-au întors la casele lor.

În acest moment, nu există loc pentru rivalitate, suntem ca unul. Rămânem împreună şi încercăm să ajutăm cât mai mult posibil. Acesta este singurul meu obiectiv. Am trecut prin ceva asemănător când lucram la Şahtior în 2014” - Mircea Lucescu.

FIFA a amânat pentru luna iunie meciul Scoţia - Ucraina din play-off-ul pentru Cupa Mondială din Qatar. Învingătoarea acestui meci va întâlni, tot în iunie, Țara Galilor, în finala care va stabili una dintre echipele calificate la CM 2022.