Sergei Palkin, directorul general al clubului Şahtior Doneţk, a povestit despre cum a fost în prima zi a invadării Ucrainei de către Rusia şi eforturile depuse de atunci de club, el precizând că este încrezător că ţara sa va câştiga războiul.

HotNews.roFoto: Hotnews

A 32-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Războiul din Ucraina, o scenă dintr-un film de groază

Palkin a menţionat că unii jucători s-au alăturat centrului umanitar de la Lviv, iar câţiva angajaţi ai clubului chiar s-au alăturat armatei.

„Îmi amintesc că m-am trezit auzind bombe şi explozii. Era incredibil. Dimineaţa, eram acasă cu familia mea, iar seara conduceam spre birourile clubului, din Kiev, încercând să organizez plecarea jucătorilor străini într-un loc în care să fie în siguranţă cât mai rapid posibil, precum şi plecarea juniorilor de la academie. Îmi amintesc că mergeam cu maşina şi vedeam oameni panicaţi, încercând să fugă...

A fost oribil, nu pot descrie acel sentiment. Sper că toată familia mea va fi ok. Din fericire, acum jucătorii străini şi familiile lor nu mai sunt în Ucraina şi au ajuns în locuri sigure. Jucătorii ucraineni sunt în oraşe diferite, majoritatea în vestul ţării. Unii sunt implicaţi activ în ajutarea populaţiei civile şi a armatei.

Clubul este implicat în operarea centrului de primire de la Arena Lviv, unde vin refugiaţi. Preşedintele Rinat Ahmetov ajută activ populaţia cu mâncare şi medicamente, prin fundaţia sa. Firmele sale ajută armata. Juniorii de la academie au reuşit să ajungă la Split, în Croaţia. Sunt cu toţii bine şi luni vor începe antrenamentele. Sunt 85 de jucători acolo cu vârste de 13 până la 17 ani.

Sincer, este incredibil ce se întâmplă, tragic şi foarte trist. Copii sunt ucişi, au loc bombardamente constant în apropierea casei mele... Parcă este o scenă dintr-un film de groază. Au fost lupte aproape de casa mea. Am vizitat alte oraşe de câteva ori, cel mai recent Mariupol şi Harkiv, şi pot spune că sunt o catastrofă.

Armata invadatoare distruge oraşe paşnice şi locuitorii, ucide copii, acestea sunt crime împotriva umanităţii, pentru care trebuie să se dea socoteală. Cred că Ucraina va câştiga acest război. Dar avem nevoie de susţinere”, a spus Palkin, pentru Daily Mail.