UEFA va renunța la regula fair-play-ului financiar și va introduce noi prevederi pentru a limita cheltuielile cluburilor de fotbal.

UEFA, logoFoto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

Regula fair-play-ului financiar a primit multiple critici și a fost suspendată pentru a le permite cluburilor să supravieţuiască pandemiei de Covid-19.

New York Times a dezvăluit că noul regulament de viabilitate financiară va fi votat la 7 aprilie 2022 şi prevede o limitare a cheltuielilor, în locul intenţiei de a plafona salariile.

Principala prevedere a noilor reglementări este că echipele implicate în cupele europene nu vor putea cheltui mai mult de 70% din veniturile lor pe salarii şi transferuri.

Cum a fost primită propunerea de marile cluburi europene

Cluburile cele mai bogate ale Europei au cerut un plafon mai mare, de 85% din venituri. Acest fapt se datorează banilor mai puțini primiți din drepturile de televiziune de cluburile din Franța, Spania sau Italia față de campionatul englez.

UEFA susține că echipele vor avea la dispoziţie trei ani pentru a reduce treptat cheltuielile. Se va începe cu o limită stabilită la 90% din venituri, înainte de a atinge pragul de 70% după trei sezoane.

În cazul unor încălcări ale acestor reguli, UEFA s-a gândit la o serie de sancţiuni sportive şi financiare:

  • puncte mai puţine în faza grupelor în anii următori
  • amenzi
  • ameninţări cu excluderea
  • retrogradarea.

Astfel, un club angajat în Liga Campionilor ar putea fi retrogradat în Europa League în cazul unei încălcări a regulilor financiare sau din Europa League în Conference League, scrie News.ro.