Fanii lui Dinamo Kiev, campioana Ucrainei, i-au cerut prin intermediul unui comunicat lui Mircea Lucescu, antrenorul echipei, să-și dea demisia.

Mircea LucescuFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

A douăzecea zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Mircea Lucescu a vorbit cu presa italiană despre războiul din Ucraina, tehnicianul român al celor de la Dinamo Kiev atingând subiecte sensibile în legătură cu conflictul din țara vecină.

Fanii lui Dinamo Kiev se arată nemulțumiți de faptul că tehnicianul român susține că sportivilor ruși li se face o nedreptate atunci când au fost excluși din competiții.

Mircea Lucescu, campion și câștigător al Cupei Ucrainei cu Dinamo Kiev sezonul trecut, consideră că sportul trebuie să unească, nu să dezbine în asemenea momente.​

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, fost vicepremier al Rusiei, îl critică pe Vladimir Putin

Comunicatul fanilor lui Dinamo Kiev

"Între timp, să notăm faptele:

1. Toate grupurile de suporteri ale clubului Dinamo Kiev au luat armele şi apără Ucraina de ocupanţi. Totodată, se organizează sediul de asistenţă, punem la dispoziţie luptătorilor noştri din diferite unităţi tot ce putem obţine sau cumpăra. De la apă la camere termice.

2. Conducătorii lui Dinamo, fraţii Surkis, au părăsit Ucraina în primele zile. Timp de 19 zile, de la ei nu au existat declaraţii, nu s-au adresat fanilor, oraşului Kiev, ucrainenilor. La 23 februarie, pe site-ul oficial al lui Dinamo, Grigori Surkis l-a felicitat pe Valeri Pustovoitenko pentru aniversarea sa şi după acea tăcere. Tăcere totală.

3. Dinamo publică informaţii că ajută financiar spitalele şi internatele din regiunea Lviv. Lista instituţiilor care primesc asistenţă pare cel puţin ciudată. Fără fotografii sau alte informaţii, clubul pur şi simplu s-a îndepărtat din sfera publică. Repostează doar comunicate oficiale de stat pe reţelele de socializare.

4. Dinamoviştii au fost îndepărtaţi de luptă. Stranierii sunt deja în străinătate, au voie să fie împrumutaţi la alte cluburi. Jucătorii noştri spun că ajută financiar armata, dar încearcă să nu facă publicitate. Doar Benjamin Verbici şi-a declarat public ajutorul.

5. Au fost publicate fotografii în care unul dintre vicepreşedinţii lui Dinamo (n.r. Mark Ginzburg) pozează alături de Ramzan Kadîrov. Şi, din nou, nicio reacţie din partea clubului.

6. Mircea Lucescu a acordat un interviu presei italiene, în care a afirmat că ucrainenii şi ruşii trăiau ca fraţii, că războiul din Ucraina este o problemă politică, nu o problemă între naţiuni şi că se opune excluderii sportivilor şi cluburilor din Rusia din competiţiile internaţionale.

Pentru noi, fanii dinamovişti, toate faptele anunţate nu au fost o surpriză. De câţiva ani am încercat tot posibilul să transmitem lumii că fraţii Surkis sunt o ruşine pentru Dinamo şi că Lucescu trebuie să plece. Sperăm ca măcar astăzi să se deschidă ochii celor care nu ne-au susţinut poziţia în tot acest timp".