Aflat într-o situație complicată după ce Rusia a invadat Ucraina, Roman Abramovich a anunțat miercuri că a luat decizia de a vinde clubul Chelsea Londra. Oligarhul rus a afirmat că se gândește la binele clubului și al suporterilor.

Foto:

"Mi-am luat întotdeauna deciziile având în vedere interesul clubului. În situația actuală, am decis să vând clubul deoarece cred că este în interesul acestuia, este pentru club, pentru suporteri, angajați, parteneri și sponsori. Vânzarea clubului nu va fi accelerată, ci va urma un proces echitabil. Nu voi cere ca vreun împrumut să fie restituit (n.r. clubul are o datorie de 1,8 miliarde la proprietarul său). Niciodată nu a fost vorba despre afaceri sau bani pentru mine, ci despre pasiune pentru joc și club.

În plus, mi-am instruit echipa să înființeze o fundație caritabilă căreia îi vor fi donate toate veniturile nete din vânzare. Fundația va ajuta toate victimele războiului din Ucraina. Aceasta înseamnă că vor fi furnizate fonduri critice pentru nevoile urgente și imediate ale victime, precum și pentru sprijinirea lucrărilor de recuperare pe termen lung.

Această decizie a fost incredibil de dificil de luat și mă doare să mă despart de club în acest fel. Cu toate astea, cred că este cel mai bine. Abia aștept să vizitez Stamford Bridge pentru a-mi lua rămas bun de la voi toți. A fost un privilegiu să fac parte din acest club și sunt mândru de toate realizările pe care le-am avut. Chelsea și fanii clubului vor fi mereu în inima mea", se arată în comunicatul publicat de Chelsea pe site-ul oficial.

Un miliardar elveţian vrea să cumpere Chelsea, dar spune că Roman Abramovich "cere prea mult"

Hansjörg Wyss, un miliardar elveţian, vrea să cumpere gruparea engleză, dar consideră pretenţiile oligarhului rus exagerate, scrie lefigaro,fr, citând cotidianul Blick.

"Ca toţi ceilalţi oligarhi, şi el a intrat în panică. Vrea să scape repede de Chelsea. Împreună cu alte trei persoane am primit o ofertă de cumpărare marţi", a declarat Wyss, în vârstă de 86 de ani, care locuieşte în SUA şi este considerat "cel mai influent elveţian din lume".

Acordul este departe de a fi încheiat, iar pretenţiile rusului nu ajută. "Trebuie să aştept patru sau cinci zile. Abramovich cere prea multe acum", a declarat Wyss, care spune că nu a reuşit să cuantifice "preţul exact de vânzare".

Miliardarul a mai spus că va studia oferta şi o va lua în considerare doar alături de un "consorţiu de şase sau şapte oameni".

Clubul are o datorie de 1,8 miliarde la proprietarul său, pe care viitorul proprietar ar trebui să o plătească, scrie News.ro.

Wyss a făcut avere investind în echipamente medicale de ultimă generaţie în anii 1970. El se defineşte drept "filantrop" şi a donat deja un miliard de dolari asociaţiilor de mediu. Averea sa este estimată la 6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Îngrozit de sancțiuni, Abramovich vrea să vândă de urgență proprietățile sale din Londra

Unul dintre cei mai bogați oligarhi ai Rusiei, Roman Abramovich, considerat unul dintre apropiații regimului Putin, și-a scos la vânzare nu doar clubul său Chelsea, ci și proprietățile imobiliare pe care le deține la Londra, scrie presa ucraineană, citând The Times.

Acest lucru a fost făcut public de parlamentarul britanic Chris Bryant, care afirmă că Abramovich este "îngrozit de sancțiuni”. Bryant ar fi cerut guvernului britanic să impună cât mai rapid sancțiunile pentru a-l împiedica pe oligarhul rus sa obțină lichidități.

Magnatul rus are o avere estimată la 14,5 miliarde de dolari și deține mai multe cetățenii, el având pașaport rusesc, portughez, israelian. De altfel, el este și cel mai bogat "portughez" din lume și se numără printre cei mai bogați zece londonezi.

În Londra, Abramovich locuiește într-o vilă cu 15 dormitoare, evaluată la 200 de milioane de dolari. De asemenea, mai deține un penthouse cu trei etaje în complexul Chelsea Waterfront, în valoare de 30 de milioane de dolari. Nu se știe cu ce discount va vinde și mai ales cine va fi cumpărătorul.