​Pandemia de coronavirus a costat fotbalul european şapte miliarde de euro în doi ani, a anunţat UEFA, într-un raport publicat joi, în care observă o scădere a pieţei transferurilor în 2020 şi 2021, informează AFP.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Potrivit UEFA, cluburile europene s-au confruntat cu un deficit de 4 miliarde de euro în 2020 şi 3 miliarde de euro în sezonul următor, întrerupând astfel o creştere de douăzeci de ani la rând.

Principalele cauze ale acestor pierderi semnificative sunt scăderea veniturilor din bilete în urma meciurilor cu porţile închise (4,4 miliarde de euro venituri pierdute), din activităţi comerciale şi de sponsorizare reduse (o scădere de 1,7 miliarde de euro) şi din drepturile TV, acestea fiind uşor afectate, cu o sumă sub un miliard.

Rezultatele sunt în conformitate cu prognozele UEFA din mai 2021, care preconizau o scădere de 7,2 miliarde de euro în doi ani pentru 711 cluburi de primă divizie din Europa.

Acest nou studiu include rezultatele consolidate ale aceloraşi 700 de cluburi pentru anul 2020, precum şi situaţiile financiare anticipate de 95 de grupări majore pentru anul 2021, marcat în special de meciuri cu porţile închise. Lunga perioadă cu stadioane goale a provocat o scădere drastică a veniturilor din bilete, -88% în 2021 faţă de 2019.

Totuşi, UEFA insistă şi asupra redresării care a fost observată în ultimele luni. "Suporterii par să aibă mai multă poftă ca niciodată să se întoarcă pe stadion", precizează forul, care remarcă totodată un recul în perioada de transferuri de iarnă, care tocmai s-a încheiat, la sfarşitul lunii ianuarie.

UEFA a analizat şi impactul pandemiei asupra pieţei transferurilor.

"Veniturile datorate transferurilor au scăzut cu 40% în timpul perioadelor de mercato din vara anului 2020, ianuarie 2021 şi vara anului 2021", faţă de nivelul dinainte, precizează forul în raportul său, care a calculat cheltuielile cluburilor europene pe transferuri, 3,8 miliarde de euro în vara lui 2021, faţă de 6,5 miliarde de euro în vara anului 2019.

Suma de 950 de milioane de euro a fost cheltuită luna trecută în Europa, conform estimărilor UEFA. Un total în scădere cu doar 10 la sută în comparaţie cu media perioadelor de transferuri de iarnă din 2017 şi până în 2019.

Dintre marile campionate europene, Ligue 1 a suferit cea mai mare scădere a veniturilor, de 29 la sută, în timp ce pierderile din Anglia, Germania şi Spania au fost în jur de 20 la sută, iar în Italia, de 26 la sută, scrie News.ro.