Edi Iordănescu a fost numit în funcția de selecționer al echipei naționale de fotbal a României, iar Răzvan Burleanu a explicat marți, într-o conferință de presă, de ce nu s-au finalizat negocierile cu Ladislau Boloni.

Foto:

Președintele FRF a afirmat că părţile nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte introducerea unui obiectiv intermendiar, stabilitatea staff-ului tehnic şi clauza de reziliere.

"A fost o ofertă reală din partea FRF, au fost mai multe discuţii, mai multe întâlniri faţă în faţă, inclusiv intervenţii ale avocaţilor noştri şi ai domnului Boloni. Domnul Boloni şi-a dorit să preia mandatul de selecţioner, menţionez că nu au fost elemente de natură financiară care să fi condus la imposibilitatea unui acord.

Au fost în schimb elemente care nu au ajuns la un consens între noi şi dumnealui. Aceste elemente ar fi trei: introducerea unui obiectiv intermendiar, stabilitatea staff-ului tehnic şi clauza de reziliere.

  • Când ne referim la un obiectiv intermediar, înţelegem importanţa Ligii Naţiunilor. Prin Liga Naţiunilor putem să avem această oportunitatea de a ajunge în primele 16 naţiuni ale fotbalului european, câştigând această grupă şi putem avea oportunitatea de a ajunge la barajul pentru Euro.
  • Când ne referim la stabilitatea staff-ului tehnic, ceea ce ne-am dorit a fost ca, în cazul în care vom avea performanţă, fie după Liga Naţiunilor, fie după Euro, să putem să continuăm cu acelaşi staff tehnic.
  • Cât priveşte clauza de reziliere, am vrut să nu mai repetăm greşeala federaţiei din primul său mandat (n.r. cand a părăsit brusc echipa naţională). Acelaşi contract a fost pus la dispoziţia tuturor antrenorilor cu care s-a discutat", a declarat Burleanu, care a precizat că noul selecţioner Edi Iordănescu are o clauză de reziliere a contractului "în oglindă" (valabilă atât pentru antrenor, cât şi pentru FRF).

Vorbind despre Liga I, şeful FRF a negat faptul că principala competiţie internă îşi va schimba formatul, de la 16 la 18 echipe, aşa cum a anunţat fostul selecţioner Mirel Rădoi.

"În primul rând nu mai suntem într-o situaţie de criză, astăzi, care să ne permită intervenţia în ceea ce priveşte modificarea sistemului competiţional, atunci când competiţia se află în derulare. Prin urmare, nicio modificare de sistem competiţional nu va avea loc în ceea ce priveşte acest sezon competiţional.

În al doilea rând, singura analiză pe care o avem în momentul de faţă, şi lucrăm cu cea mai renumită firmă de consultanţă la nivel european, Hypercube, este cea legată de formatul competiţional pentru Cupa României, într-adevăr, din această vară. Alte discuţii nu avem în momentul de faţă pe formatele competiţionale", a precizat Burleanu, citat de News.ro.

Până la numirea lui Edwrad Iordănescu în funcţia de selecţioner, FRF a negociat fără rezultat cu antrenorii Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu şi Ladislau Boloni.

Cine este Edi Iordănescu

Născut pe 16 iunie 1978 (43 de ani), Edi Iordănescu a pregătit de-a lungul timpului următoarele echipe:

2010-2012 - Steaua București (asistent)

2012 - FC Vaslui (asistent)

2013 - Fortuna Brazi

2014-2016 - CSKA Sofia

2017-2018 - Astra Giurgiu

2018 - CFR Cluj

2019-2020 - Gaz Metan Mediaș

2020-2021 - CFR Cluj (campion în Liga 1)

2021 - FCSB

2022 - Naționala de fotbal a României

Naționala României nu are selecționer din noiembrie 2021, atunci când Mirel Rădoi și-a anunțat plecarea din funcție.

Oficialii federaţiei au discutat în ultimele săptămâni cu Ladislau Boloni, Adrian Mutu şi Edward Iordănescu pentru postul de selecţioner. Anterior, FRF a negociat şi cu Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu și Dan Petrescu (toți trei au refuzat postul).

Ce urmează pentru naționala de fotbal a României

România va juca două partide amicale înainte de startul în Liga Națiunilor: pe 25 martie va juca pe Stadionul Steaua contra Greciei, iar pe 29 martie tricolorii se vor duela cu Israel (în deplasare).

Partidele oficiale ale României din 2022, din Liga Naţiunilor, se vor disputa în lunile iunie şi septembrie.

Programul României în Liga Națiunilor:

4 iunie 2022: Muntenegru – România (ora 21:45)

7 iunie 2022: Bosnia şi Herţegovina – România (ora 21:45)

11 iunie 2022: România – Finlanda (ora 21:45)

14 iunie 2022: România – Muntenegru (ora 21:45)

23 septembrie 2022: Finlanda – România (ora 21:45)

26 septembrie 2022: România – Bosnia şi Herţegovina (ora 21:45).