FIFA a anunţat, joi, că împrumuturile jucătorilor între cluburi vor fi supuse, începând cu data de 1 iulie, unui nou regulament care are drept obiectiv limitarea acestor tranzacţii, iniţiate deseori de anumite echipe pentru a-şi reduce efectivul mult prea consistent, informează AFP.

FIFAFoto: fifa.com

Această reformă vizează "întărirea dezvoltării tinerilor jucători, îmbunătăţirea echilibrului competitiv şi împiedicarea acumulării excesive de jucători sub contract", a argumentat forul mondial.

Federaţia Internaţională de Fotbal s-a angajat din 2017 pe un palier mai larg pentru a defini un nou cadru în materie de transferuri, care înglobează în principal problema rolului agentului şi a comisioanelor sale.

FIFA prevede limitarea la trei a numărului de jucători pe care un club îi poate împrumuta la o singură echipă, o măsură care contravine cluburilor "satelit" pe care marile echipe le folosesc pentru a-i face să joace pe cei care nu au loc în efectivele lor.

Un exemplu este cel al lui AS Monaco cu Cercle Bruges, sau Chelsea cu Vitesse Arnhem, care a găzduit sub formă de împrumut 30 de jucători de la Chelsea în ultimele zece sezoane, scrie Agerpres.

Totodată, FIFA va limita numărul total de împrumuturi care poate fi efectuat de un club în fiecare sezon. Limita va fi fixată la opt pentru exerciţiul 2022-23 şi va scădea gradual până va atinge şase, începând cu iulie 2024.

În prezent, conform datelor site-ului Transfermarkt, Manchester City, unul din cele mai "gurmande" cluburi la acest capitol, are 14 jucători împrumutaţi.

Reforma FIFA determină, de asemenea, o durată maximă de împrumut (un an), precum şi interdicţia de a sub-împrumuta un jucător.

Noua reglementare nu vizează însă tinerii jucători de 21 de ani sau mai puţin, precum nici pe cei formaţi la club, a precizat FIFA.

"Prevăzută la început pentru iulie 2020, introducerea regulamentului a fost întârziată de pandemia de Covid-19", a explicat instanţa, care reaminteşte, totodată, că noua reglementare trebuie supusă "aprobării de către Consiliul FIFA la viitoarea sa reuniune".