Prima data a spus-o Valvis. Soptit, intr-un mod care m-a facut sa cred ca pregateste o revolutie. Apoi, dupa cateva zile, a rostit-o public Dinu Gheorghe, spre ciuda aceluiasi Valvis care dorea sa o prezinte el intr-o conferinta de presa.

Au trecut cateva luni si a spus-o si Marian Iancu referindu-se la Poli Timisoara. Dadea si un termen: 3 ani. Ceva timid a razbatut si dinspre Dinamo, iar dinspre Steaua... Hai sa fim seriosi!

Toate acestea se petreceau acum cateva sezoane. Intre timp nimic, liniste totala. Pana ieri, cand spus-o din nou, pentru Evenimentul Zilei, si proaspatul posibil patron al Rapidului, Fathi Taher.

De ani buni, oameni care investesc in fotbal sau administreaza grupari vehiculeaza posibilitatea listarii la bursa a cluburilor cu seninatatea si optimismul celor care deja au demarat proiectul si care se afla in faza de laudare intemeiata a succesului evident pe care-l vor obtine.

Tot de ani buni, niciunul dintre cluburile romanesti nu a fost listat, iar modelul echipelor din vestul Europei, care obtin rapid si usor finantare prin aceasta metoda, este urmarit doar pentru a fi invidiat, nu si preluat.

Hai SIF! Hai BTR! Hai Steaua!

Peste tot in lume, cluburile de fotbal listate la burse se bucura de finanatarea suporterilor-investitori cu atat mai mult cu cat acestia sunt foarte deschisi cand vine vorba de un ajutor acordat echipei pe care o iubesc.

La Bucuresti, acest beneficiu este total ignorat. Cu exceptia catorva brokeri nervosi si a unor investitori verosi, nimeni nu striga "Hai BTR!" sau "Hai SIF Munteania!" si nimeni nu face o pasiune pentru activitatile de imobiliare ale Impact SA.

Dar daca o echipa precum Steaua ar ajunge sa fie listata la Bursa, ar exista posibilitatea ca zeci de mii de romani, poate chiar sute, sa fie interesati sa cumpere o particica din clubul pe care-l sustin.

De ce nu vor cluburile sa se listeze?

Unii s-ar putea gandi ca raspunsul tine de faptul ca Dinu Patriciu a anuntat clar ca nu investeste in fotbal.

Nu, lucrurile sunt mult mai lumesti. Un club de fotbal listat la Bursa ar putea produce nenumarate neplaceri actualilor detinatori.

In actionariatul acestuia ar putea intra si alte persoane decat clasicii Borcea, Turcu, Badea, nu stiu ce consiliu local sau judetean, primarii, Netoiu, Copos, nepotii lui Becali etc.

De asemenea, orice tranzactie facuta de respectivul club va deveni extrem de transparenta. Atfel, Stefan Radu va pleca la Lazio pe 5 milioane de euro si in acte, nu doar in buzunare, iar investitiile lui Copos la Rapid vor fi atat cat vor fi, nu atat cat le raporteaza cu durere patronul giulestean.

Nu mai vorbesc de faptul ca o ipotetica listare la Bursa a Stelei l-ar impiedica pe Becali sa mai faca oferte de transfer jucatorilor cluburilor pe care echipa sa urmeaza sa-i intalneasca in meci direct pentru ca ar influenta cursul actiunilor!

Astfel, respectivii nu intetioneaza sa lumineze aceasta afacere in cel mai capitalist mod cu putinta si continua sa ne ofere un loc prafuit pe un stadion invechit la pachet cu placerea de a auzi, an de an, cum se plang vizavi de decalajul de investiti dintre fotbalul nostru si cel jucat in Champions League.