Poliţia britanică a cerut iertarea familiei lui Dalian Atkinson, un fost fotbalist care a murit la 48 de ani după ce o armă cu electroşocuri a fost descărcată asupra lui, la cinci ani de la incidentul care a cauzat decesul, informează AFP.

Dalian AtkinsonFoto: avfc.co.uk

Atkinson, un fost fotbalist profesionist de culoare, care a jucat la Aston Villa în anii 1990, a murit în august 2016 după ce a primit o descărcare electrică de 33 de secunde şi după ce a fost lovit de două ori cu piciorul la cap, în urma unui incident petrecut în apropierea casei tatălui său, scrie News.ro.

În iunie, un poliţist în vârstă de 43 de ani, Benjamin Monk, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru ucidere din culpă.

"O uniformă de poliţie nu oferă agenţilor imunitate pentru a acţiona ilegal sau pentru a abuza de puterea lor”, a scris într-o scrisoare către familia victimei Pippa Mills, şeful Poliţiei West Mercia.

"Conduita lui Ben Monk a fost în contradicţie directă cu standardele şi atitudinea pe care poliţia presupune că le are şi a dat, într-o manieră clară, o lovitură încrederii publicului”, a precizat ea, adăugând că este profind dezolată şi transmiţând condoleanţe familiei lui Dalian Atkinson.

Apărarea victimei a salutat acest gest, spunând că speră ca acest caz să descurajeze alte situaţii similare şi să-i încurajeze pe cei care trag poliţia la răspundere. Benjamin Monk este primul poliţist în activitate condamnat pentru crimă sau ucidere din culpă din 1986, potrivit ONG-ului INQUEST.

Poliţia britanică a criticat, vara trecută, "utilizarea disproporţionată" a armelor cu electroşocuri împotriva persoanelor de culoare sau vulnerabile, solicitând forţelor de ordine să schimbe modul în care folosesc astfel de dispozitive, sub ameninţarea că îşi vor pierde "legitimitatea" acţiunilor lor.