Naționala României și-a aflat, joi, adversarele din Liga Națiunilor. Tricolorii se vor duela, în Grupa 3 din Liga B, cu Bosnia-Herțegovina, Finlanda și Muntenegru, iar FRF a realizat o analiză a reprezentativelor acestora pe site-ul oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liga Națiunilor: România, în grupă cu Bosnia-Herțegovina, Finlanda și Muntenegru (Componența grupelor)

Prezentările adversarelor României, potrivit FRF:

Bosnia-Herțegovina – trupa căpitanului Dzeko

Formă

Bosniacii au terminat în grupa spre Mondial doar pe 4 și doar deasupra Kazahstanului, sub Franța, Ucraina și Finlanda, deși o vreme cel puțin locul de baraj a părut la îndemână, mai ales după remiza din deplasare cu francezii! Eșecurile de pe teren propriu cu Finlanda și Ucraina au anulat însă orice vis după ce, în prealabil, un 2-2 acasă cu Kazahstan pusese sub semnul întrebării deja șansele la un parcurs mai lung spre Mondialul din Qatar.

O echipă tip (3-5-2)

Sehic (Konyaspor) – Civic (Ferencvaros), Ahmedhodzic (Malmo), Hadzikadunic (Rostov) – Stevanovic (Servette), Krunic (Milan), Pjanic (Beșiktaș), Hadziahmetovic (Konyaspor), Kolasinac (Arsenal) – Prevljak (RB Salzburg), Dzeko (AS Roma)

Selecționer

Bulgarul Ivaylo Petev (46 ani), numit în luna ianuarie a acestui an, a fost și selecționerul țării sale natale în perioada 2014-2016. În cariera lui la nivel de club se regăsesc Ludogoreț, Levski, Dinamo Zagreb, Omonia Nicosia. Cu el pe bancă, Bosnia-Herțegovina a jucat cel mai adesea în ultima campanie într-un sistem 3-5-2.

Finlanda – o epocă de aur pentru fotbal

Formă

Finlanda a ratat la limită continuarea drumului spre CM 2022, terminând la un punct de locul de baraj ocupat de Ucraina în grupa câștigată de Franța. Ar fi fost o continuare incredibilă pentru naționala prezentă și la EURO 2020. Înfrângerea de pe teren propriu, 1-2 cu Ucraina, a contat major pentru deznodământul preliminariilor, dar altiminteri Finlanda a remizat la Kiev, a bătut în Bosnia-Herțegovina și a luat 6 puncte cu Kazahstan.

O echipă tip (5-3-2)

Hradecky (Leverkusen) – Alho (MTK Budapesta), Vaisanen (Elfsborg), O’Shaughnessy (HJK Helsinki), Uronen (Monza), Raitala (Minnesota) – Kamara (Rangers), Lod (Minnesota), Schuller (Djurgardens) – Pukki (Norwich), Pohjanpalo (Rizespor)

Selecționer

Fostul internațional Markku Kanerva, selecționer din decembrie 2016, a contribuit decisiv la perioada recentă de performanțe istorice pentru Finlanda. Anterior a fost secund la națională, iar la începuturile carierei, selecționer U21 al țării natale. Sistemul consacrat de Kanerva este 5-3-2 pentru prima reprezentativă.

Muntenegru – 4 dueluri din 2017 până azi!

Formă

O altă formație cu care ne-am tot întâlnit recent, atât în preliminariile CM 2018, cât și în Liga Națiunilor. Muntenegru a încheiat ultima campanie peste Letonia și Gibraltar, sub Olanda, Turcia și Norvegia, cumva previzibil. Cele mai bune rezultate au fost două remize, un 2-2 acasă cu batavii și un 2-2 la Istanbul. La polul opus ar fi 0-0 pe teren propriu cu Letonia.

O echipă tip (4-4-2)

Mijatovici (MTK Budapesta) – Vesovici (Qarabag), Savici (Atletico Madrid), Vujacic (Partizan), Radunovic (FCSB), – Marusici (Lazio), Kosovici (Kairat), Skecic (Partizan), Hasakbanovic (Rubin Kazan) – Djurdjevici (Gijon), Beqiraj (Astana)

Selecționer

Muntenegreanul Miodrag Radulovici, 54 ani, este selecționer din decembrie 2020, după ce în trecut a mai pregătit naționalele din Liban și Myanmar! La nivel de club a mai avut mandate la Atyrau (Kazahstan), Kazma (Kuweit) sau Zob Ahan (Iran), dar și în țara de origine. Cel mai adesea a folosit, în ultima campanie, sistemul 4-4-2.

De știut:

  • La competiţie participă 55 de selecţionate repartizate în patru divizii valorice, pe baza rezultatelor din ediţia anterioară.
  • În diviziile A, B şi C sunt câte 16 echipe, ce au fost împărţite în patru grupe fiecare.
  • Divizia D are numai şapte echipe, împărţite într-o grupă de patru şi una de trei reprezentative.
  • Câştigătoarele grupelor diviziilor B-D vor promova în eşalonul superior, iar formaţiile de pe locurile 4 în A-B vor retrograda.
  • Echipele de locurile 4 din Divizia C vor juca un play-off, în martie 2024, la finalul căruia vor fi stabilite cele două echipe care vor retrograda în Divizia D.

Cele şase etape ale grupelor vor avea loc la datele:

Etapele 1 şi 2: 2-8 iunie 2022

Etapele 3 şi 4: 8-14 iunie 2022

Etapele 5 şi 6: 22-27 septembrie 2022

  • Echipele de pe primul loc în grupele Divizie A se vor califica în semifinalele Ligii Naţiunilor. Finalele, mică şi mare, şi semifinalele vor avea loc la 14, 15 şi 18 iunie 2023.
  • Unele echipe vor ajunge din Liga Naţiunilor la turneul final al Campionatului European din 2024, dar condiţiile de calificare vor fi stabilite în iunie 2022, transmite News.ro.