Meciurile din Ligue 1 au avut parte în ultimele săptămâni de incidente nedorite, iar unele partide nu au mai putut fi reluate. Spectatorii au aruncat cu sticle și alte obiecte spre fotbaliștii echipei adverse, iar oficialitățile franceze au adoptat măsuri radicale care să elimine astfel de manifestări.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, după o ultimă întâlnire între conducătorii fotbalului francez şi autorităţile publice, care a avut loc joi, s-a decis ca, de acum înainte, orice partidă în care un arbitru sau jucător este lovit cu un obiect aruncat din tribune să fie oprită imediat, informează AFP.

Un meci, în Ligue 1 ca şi în Ligue 2, va fi "sistematic şi definitiv întrerupt" atunci când un jucător sau un arbitru este accidentat de un obiect lansat din tribune, a anunţat guvernul la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii fotbalui francez.

În cazul unui incident pe stadion, o celulă de criză, fără preşedinţii cluburilor în cauză, va trebui să decidă în maximum 30 de minute asupra sorţii întâlnirii, precizează un comunicat de presă, semnat de miniştrii Gerald Darmanin (Interne) , Roxana Mărăcineanu (Sport) şi Eric Dupond-Moretti (Justiţie), transmite News.ro.

În plus, vânzarea şi deţinerea de sticle de plastic vor fi interzise pe stadioanele de fotbal "cel mai târziu de la 1 iulie 2022".

În ceea ce priveşte măsura interzicerii accesului pe stadion pentru suporterii care provoacă incidente, participanţii la şedinţa interministerială au apreciat că sistemul actual este "suficient", dar poate fi "mai bine aplicat".

"Pe termen mediu, se va analiza crearea unei amenzi delictuoase fixe, adică a unei sancţiuni penale care se pronunţă, în afara unui proces, de către un poliţist, un jandarm sau un funcţionar public împuternicit să reprime introducerea, deţinerea şi folosirea de materiale pirotehnice de orice fel intr-o arenă sportivă", se mai precizează în comunicat.

În plus, toate cluburile profesioniste trebuie să aibă "dispozitive de siguranţă antiproiectile", de exemplu plase de siguranţă, din sezonul 2022-2023, care pot fi instalate pentru anumite meciuri la recomandarea prefecţilor.

La 21 noiembrie, partida de la Lyon, dintre echipa locală şi Olympique Marseille, a fost suspendată după ce mijlocaşul Dimitri Payet de la oaspeţi a fost lovit în cap cu o sticlă plină cu apă aruncată din tribună. Incidentul a avut loc în minutul 5, când Payet se pregătea să execute un corner.

Acest meci este al doilea întrerupt definitiv în Ligue 1 în acest sezon şi tot al doilea în care sunt implicaţi Olympique Marseille şi Dimitri Payet.

La 22 august, partida de la Nisa, disputată pe Stadionul Allianz Riviera, între echipa locală şi Olympique Marseille a fost întreruptă în minutul 76, când gazdele conduceau cu 1-0, pentru că fanii echipei gazdă au invadat suprafaţa de joc, după ce Dimitri Payet de la Olympique Marseille a retrimis în tribune o sticlă de apă aruncată pe teren.

Momentul în care Payet este lovit de fanii lui Lyon: