Cluburile de fotbal au cheltuit în 2020 mai mult de jumătate de miliard de dolari, reprezentând comisioane pentru impresari, conform unui raport al FIFA.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Cluburile de fotbal au cheltuit 500.8 milioane de dolari sub formă de comisioane către impresari în anul 2020, reprezentând o creştere cu 0,7% faţă de anul anterior, conform unui raport al FIFA, citat de Reuters.

Cluburile europene au acoperit 95,8% din totalul costurilor cu ''taxe de servicii intermediare'', Anglia ocupând primul loc (133,3 milioane de euro), urmată de Germania (84,3), Italia (73,5), Spania (34,8), Franţa (30,3) şi Portugalia (29,3).

Aceste ţări au contribuit cu 77% din totalul comisioanelor plătite de cluburi în 2020.

Organismul de conducere al fotbalului mondial încearcă să modifice reglementările pentru agenţii de fotbal şi să limiteze aceste taxe de servicii de intermediere.

A treia versiune a modificărilor de regulament a fost distribuită şi este disponibilă pentru consultare, incluzând un examen şi o schemă de licenţă, alături de o plafonare a plăţilor care ar trebui să treacă prin Sistemul camerei de compensare a FIFA, relatează Agerpres.

Taxele agenţilor ar urma să fie limitate la 10% din toate sumele de transferuri, şi la 3% din salariul unui jucător pentru serviciile oferite de un agent.

Propunerile au fost criticate de o serie de agenţi de renume, dar urmează să fie supuse Consiliului de conducere al FIFA pentru aprobare în prima jumătate a anului 2022.