FIFA va testa tehnologia semiautomată pentru ofsaid la Cupa Arabă 2021, care va începe marţi în Qatar, despre care şeful arbitrilor din forul mondial, Pierluigi Collina, a spus că este cel mai important test de până acum, transmite Reuters.

Regula VAR si offside-ulFoto: Captura YouTube

Tehnologia se bazează pe urmărirea membrelor jucătorilor şi furnizează arbitrajului video (VAR) informaţiile înainte ca oficialii de pe teren să ia o decizie finală.

''Vom avea un sistem de camere instalat sub acoperişul fiecărui stadion. Urmărirea mişcării membrelor pe video va fi trimisă în camera de operaţiuni şi calculată linia ofsaidului, iar detaliile sunt furnizate operatorului care se ocupă de reluări aproape în timp real. Operatorul de reluări are apoi oportunitatea de a le arăta imediat arbitrului video. La Cupa Arabă FIFA, arbitrul VAR responsabil cu ofsaidul va putea valida şi confirma informaţia imediat''', a precizat directorul departamentului pentru tehnologia şi inovaţia fotbalului din cadrul FIFA, Johannes Holzmueller.

Francezul Arsene Wenger, care este şeful dezvoltării globale a fotbalului la FIFA, a afirmat în aprilie că speră ca organizaţia să fie pregătită se implementeze această tehnologie la Cupa Mondială de anul viitor.

În martie, fostul atacant olandez Marco van Basten a cerut să se renunţe la ofsaid, afirmând că fotbalului i-ar fi mai bine fără această regulă.

Fotbalul s-a confruntat cu câteva situaţii controversate legate de ofsaid de la introducerea arbitrajului video, crescând temerile legate de timpul care trece până la luarea unei decizii corecte şi precizia cu care se judecă ofsaidul.

''Tehnologia este foarte importantă şi folositoare, atât în pregătirea meciului, cât şi în luarea de decizii în timpul meciurilor. Într-o fază de ofsaid, decizia se ia după ce sunt analizate nu numai poziţiile jucătorilor, dar şi implicarea lor în mişcare. Tehnologia, azi sau mâine, poate desena o linie dar evaluarea interferenţei în joc rămâne în mâinile arbitrului'', a subliniat Collina.