Gianni Infantino, preşedintele FIFA, i-a acuzat pe cei care resping planul său de a organiza Cupa Mondială din doi în doi ani că sunt speriaţi de schimbare şi nu vor să-şi piardă actualul statut în fotbal, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Confederaţiile din America de Sud (CONMEBOL) şi Europa (UEFA) se opun acestui plan al Cupei Mondiale bienale, iar Infantino, prezent la Cairo, la congresul Confederaţiei africane de fotbal (CAF), susţine că opozanţii nu vor schimbarea pentru că sunt într-o poziţie dominantă a acestui sport.

''Cei care se împotrivesc sunt cei din vârf. Se întâmplă în fiecare domeniu al vieţii când există reforme şi schimbări, cei care sunt la vârf nu vor să se schimbe nimic din cauză că ei sunt în vârf. Şi ei se tem poate că dacă se schimbă ceva, poziţia lor de lideri este în pericol.

Noi înţelegem asta, îi lăudăm şi îi aplaudăm că au avut atâta succes pentru a ajunge în vârf. Este fantastic şi ei sunt un exemplu pentru fiecare. Dar, în acelaşi timp, nu putem închide uşa, trebuie să ţinem uşa deschisă, avem nevoie de speranţă şi de oportunităţi'', a declarat Infantino.

Şeful FIFA susţine că o Cupă Mondială din doi în doi ani va ofer mai multe şanse ţărilor din care nu fac parte din elita mondială: ''Trebuie să oferim mai multe şanse pentru lumea fotbalului, pentru ca fotbalul african să strălucească la nivel mondial''.

Infantino a adăugat că va continua să asculte opinii privind propunerea sa şi nu a fixat un termen limită pentru posibila implementare a modificării.

UEFA a contestat cu putere propunerea şi a opinat că noul calendar internaţional va afecta competiţiile naţionale, continentale şi internaţionale.

CONMEBOL a opinat că proiectul ''ar întoarce spatele a 100 de ani de tradiţie în fotbalul mondial''.

La ediţia din 2026, găzduită de Canada, Mexic şi SUA, numărul de echipe participante la Cupa Mondială va creşte de la 32 la 48, scrie Agerpres.